Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Οι τρεις ευκαιρίες ρύθμισης 2,7 δισεκ. ευρώ κορωνοχρέη θα «σώσουν» τον e-ΕΦΚΑ από το οριακό πλεόνασμα 160 εκατ. το 2021

Οι τρεις ευκαιρίες ρύθμισης 2,7 δισεκ. ευρώ κορωνοχρέη θα «σώσουν» τον e-ΕΦΚΑ από το οριακό πλεόνασμα 160 εκατ. το 2021
Τρεις ευκαιρίες ρύθμισης στα κορωνοχρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Τρεις ευκαιρίες ρύθμισης στα κορωνοχρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2,7 δις ευρώ δίνει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας που ενεργοποιούν τη «σπάθη» των κατάσχεσαν και της αναγκαστικής λήψης μέτρων, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα του 2021 προς τον e-ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι οριακά πλεονασματικός.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό του Ταμείου τα έσοδα θα διαμορφώσουν πλεόνασμα ύψους 160,2 εκατ. ευρώ προς το τέλος του 2021 και με την προϋπόθεση ρύθμισης και είσπραξης των χρεών.
Επιπλέον έχει προβλεφθεί για τη νέα χρονιά ποσό 325 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς υποχρεώσεις του κλάδου Κύριας Ασφάλισης, εκ των οποίων 111 εκατ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλ. Υγείας των ενταχθέντων φορέων στον e-ΕΦΚΑ, και το υπόλοιπο ποσό των 200 εκατ. ευρώ αφορά το μέρος της αδιάθετης κρατικής επιχορήγησης, συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα εμφανίζεται στα ταμειακά διαθέσιμα στις 31.12.20, αφορά δε, στην πληρωμή αναδρομικών συντάξεων με βάση δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ, σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων συνταξιούχων, που θα πληρωθούν εντός του 2021, αλλά και σε 43.000 δικαιούχους τα έξοδα κηδείας.

Οι ρυθμίσεις οφειλών

Οι οφειλές των προαναφερόμενων χρονικών περιόδων με τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις δύναται να εξοφληθούν μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις, ως ακολούθως:
1. Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,208% (2,5%). Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Κατ' εξαίρεση, εάν οι ανωτέρω οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 12 μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με το προαναφερόμενο επιτόκιο.

Υποβολή αίτησης

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2021 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες οι παραπάνω οφειλές και διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο..
Αρμόδια όργανα για την έκδοση απόφασης ρύθμισης είναι οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό της πρώτης δόσης προκειμένου η ρύθμιση του να καταστεί ενεργή.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.
Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση απόλλυται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης. Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως αποτελέσματα:
• την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,
• την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων,
• την επιδίωξη της είσπραξής της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Για τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος του οφειλέτη , η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Επίσης, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη.
Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία
Παρατάθηκε η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης κατά τρεις (3) μήνες. Ειδικότερα, η δόση του Μαρτίου 2020 (ή η δόση του Απριλίου 2020) των υπαγόμενων οφειλετών είχε καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30η Ιουνίου 2020 (ή 31η Ιουλίου 2020) και αντίστοιχα τροποποιήθηκαν και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων. Ως αποτέλεσμα η συνολική διάρκεια για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις παρατάθηκε κατά τρεις (3) μήνες.
Για τις επιχειρήσεις με αντικείμενο νοσοκομειακές δραστηριότητες η δόση του Απριλίου παρατάθηκε στις 31/07/2020 (καταληκτική ημερομηνία καταβολής) και συγχρόνως μεταβλήθηκαν οι καταληκτικές ημερομηνίες των δόσεων Μαΐου 2020 και εντεύθεν με αποτέλεσμα η συνολική διάρκεια της ρύθμισης να παραταθεί συνολικά κατά τρεις (3) μήνες.
Στο χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου όσοι από τους ανωτέρω οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση τους το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020 έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθμιση συνιστά η καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πληρωθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα και δεν απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από μέρους του οφειλέτη. Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης κατά την ημέρα της αναβίωσης.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση

Όπως είναι γνωστό η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών με τις διατάξεις του ν. 4611/2019 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e- Ε.Φ. Κ. Α. και το δεύτερο στάδιο στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κ.Ε.Α.Ο.
Για τις προαναφερόμενες κατηγορίες οφειλετών η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση ολοκληρωνόταν μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής που ήταν η 7η Οκτωβρίου 2019. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κ.Ε.Α.Ο. ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, χορηγείται νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι την 30η Απριλίου 2021, προκειμένου οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να μην χάσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε μη ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης της οφειλής τους από τον e- Ε.Φ.Κ.Α..
Κατόπιν των ανωτέρω, η δόση του Νοεμβρίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων ή εργοδοτών έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31/12/2020. Αντίστοιχα, τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων και κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις παρατείνεται κατά ένα (1) μήνα.
Επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης