Προσύμφωνο μεταξύ Δανίας και Oλλανδίας για κοινούς υπεράκτιους αιολικούς κόμβους

Προσύμφωνο μεταξύ Δανίας και Oλλανδίας για κοινούς υπεράκτιους αιολικούς κόμβους
Πριν από το 2022 θα παρθεί η τελική απόφαση για να προχωρήσει η συνεργασία και το project

Η Δανία και οι Κάτω Χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας κατανόησης (MoU) που σκιαγραφεί μια πιθανή κοινή δέσμευση για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών κόμβων που συνδέουν τις χώρες.

Μάλιστα, το εν λόγω MoU ου υπογράφηκε από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και των δύο χωρών, αναφέρεται στην πρόθεση για την ανάπτυξη «ενός ή περισσότερων» υπεράκτιων ενεργειακών κόμβων.

Μάλιστα, αυτά θα συνδέουν μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στις δύο χώρες, ενδεχομένως σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

«Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, να φέρει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και να διευκολύνει την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της αιολικής ενέργειας σε διάφορους τομείς.

Η βασική προθεσμία και οι τομείς συνεργασίας

Σύμφωνα με το πρόσθετο μνημόνιο, η Energinet της Δανίας και ο ολλανδός-γερμανικός φορέας δικτύου TenneT συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ανάλυση σε διάφορους τομείς, οι οποίοι θα ενημερώσουν, πριν από το 2022, μια κοινή απόφαση των χωρών σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν την επιδιωκόμενη κοινή τους συνεργασία σε υπεράκτιους ενεργειακούς κόμβους. Μάλιστα, στόχος είναι η εγκατάσταση του πρώτου κοινού έργου το 2030 το νωρίτερο.

Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι στην όλη αυτή διαδικασία είναι η τεχνολογία για την παράδοση των διανομέων, σύνδεσης δικτύου, διαλειτουργικότητα τεχνολογιών συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) καθώς και η θέση των εγκαταστάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης