Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Pyatt: ΗΠΑ και Ελλάδα προωθούν επενδύσεις για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας

Pyatt: ΗΠΑ και Ελλάδα προωθούν επενδύσεις για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας
Συνάντηση Κορυφής για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις στο “22ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM”
Σχετικά Άρθρα
“Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο και είναι έτοιμες να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο μέσα στο επόμενο έτος" υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt στην ομιλία στο “22ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM” “Greece - Looking Ahead With Confidence” το οποίο πραγματοποιείται ψηφιακά σήμερα και αύριο.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα ο κ. Pyatt επεσήμανε ότι " Με νέα εργαλεία πολιτικής όπως το US Development Finance Corporation, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν στρατηγικές θαλάσσιες επενδύσεις για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης

Με κεντρικό θέμα “Greece – Looking Ahead With Confidence”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence”.την Τρίτη 15 & την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020 ως ψηφιακό συνέδριο, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας. Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμης σημασίας για την επανέναρξη της οικονομίας. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τις 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως «12 βήματα αυτοπεποίθησης», και «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας», το Capital Link Invest in Greece Forum πραγματοποιήθηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα στοχευμένο διεθνές κοινό, να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το Capital Link Invest in Greece Forum μέσα από την πορεία των 22 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, φέτος, με διάρκεια 2 ημερών, 33 Ενότητες και 112 Ομιλητές, το Συνέδριο σκιαγράφησε με τρόπο ολοκληρωμένο, έγκυρο και διεισδυτικό τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικών & Επενδυτικών Ευκαιριών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προβάλλοντας επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κύριους κλάδους και τομείς της οικονομίας καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μίας οικονομίας με αυτοπεποίθηση: παραγωγικής, τεχνολογικά προηγμένης, καινοτόμου, εξωστρεφούς, έξυπνης και ανταγωνιστικής, γεγονός το οποίο διέψευσε τους απαισιόδοξους και προσέλκυσε την αναγνώριση των Ευρωπαίων εταίρων μας και τους επαίνους τους.

Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών καθώς συνδυάζουν την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και των διεθνών επενδυτών.

Οι Πρεσβεις της Ελλαδος στις ΗΠΑ & των ΗΠΑ στην Ελλαδα Ανοιξαν τις εργασίες του Συνεδρίου με ομιλια τους με θεμα : GREECE - ON A SUSTAINABLE GROWTH PATH, FORGING STRONGER TIES WITH THE UNITED STATES

Τους Πρεσβεις καλωσόρισε ο κ. Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος, Capital Link Inc.

• H.E. Alexandra Papadopoulou - Ambassador of Greece to the United States
• H.E. Geoffrey R. Pyatt - U.S. Ambassador to the Hellenic Republic


H.E. Alexandra Papadopoulou - Ambassador of Greece to the United States, στην ομιλία της ανεφερε τα εξής :

“Κυρίες και κύριοι,
Χαίρομαι πολύ να απευθυνθώ στο Φόρουμ αυτό σήμερα και να σας καλωσορίσω σε μια "γεύση Ελλάδας", ως εισαγωγή σε ό,τι προσφέρει η Ελλάδα σε όρους επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών, υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες.
Αντιμετωπίζουμε την σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας 100ετίας, καθώς και τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συνακόλουθες οικονομικές προκλήσεις είναι προφανείς, για όλους, για όλες τις χώρες. Ακόμα περισσότερο, για τις δοκιμαζόμενες προ-πανδημίας οικονομίες, όπως της Ελλάδας, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία εξόδου από μια σοβαρή 10ετή οικονομική κρίση, ενώ ακριβώς πριν την εκδήλωση της πανδημίας είχαν διαμορφωθεί συνθήκες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Προηγουμένως, έως το 2019, η ελληνική οικονομία επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία τριετία, συγκεκριμένα 1,5% το 2017, 2% το 2018 και 1,9% το 2019, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης άνω του 2% και κατά το 2020. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονταν σε μια εντυπωσιακή προσπάθεια διόρθωσης σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, αλλά και σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο, σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΟΣΑ, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ομολογουμένως, η εξάπλωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ανέτρεψε τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά το 2020, προκαλώντας, αντίθετα, προσωρινή ύφεση, συνεπεία της σημαντικής κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ.
Ωστόσο, εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών και της σχετικής αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, είναι σαφής η εμπιστοσύνη της οποίας απολαμβάνει η Ελλάδα στις αγορές, όπως αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, σε ιστορικά σήμερα χαμηλά, ήδη και πριν την έναρξη της πανδημίας, προς στήριξη του θετικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα λόγω πρωτόγνωρα χαμηλού κόστους δανεισμού.
Επιπλέον, στις αρχές Νοεμβρίου ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, λόγω σταθερών προοπτικών, υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, περί τα μέσα Νοεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η 8η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για την Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζεται η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, αντίδραση η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην ίδια Έκθεση επικροτήθηκε, επίσης, η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και στο οικονομικό κλίμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, εκτιμώνται προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης το 2021, σε ρυθμό ανάπτυξης περί το 5%. Οι προοπτικές αυτές ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, βάσει του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με έμφαση στις επενδύσεις στην ψηφιακή και στην πράσινη οικονομία, για βιώσιμη και ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα, σημαντικός περιφερειακός κόμβος εκ της γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής ποιότητας και στους τομείς ναυτιλίας, τουρισμού, ενέργειας και εφοδιαστικών αλυσίδων, είναι πύλη στην αγορά 450 εκατ. ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων. Επίσης, το εθνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη, με σημαντικές εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, σε τομείς υποδομών (ενέργεια, κοινής ωφελείας, λιμένες) και ακίνητης περιουσίας, ιδίως τουριστικής αξιοποίησης (μαρίνες ανά τη χώρα κ.ά.).

Στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα, σημαντικός αριθμός βασικών ενεργειακών έργων τελούν υπό ανάπτυξη (TAP, IGB, IGI, FSRU), με την υποστήριξη και τη συμβολή της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγιστοποιώντας την ενεργειακή ασφάλεια, την δική της, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ΕΕ, προσφέροντας παράλληλα εξαιρετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για την ανάπτυξη έργων υποδομής, ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς και μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς, ενώ οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, σε εξέλιξη από το 2018, έχει επιτρέψει στενότερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της περιφερειακής συνεργασίας, της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της επιβολής του νόμου και των σχέσεων μεταξύ πολιτών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του 2ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου και της Υπο-Ομάδας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, οι δύο χώρες επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως καινοτομία/τεχνολογία, νεοφυείς επιχειρήσεις, ενέργεια, πληροφορική, τουρισμός, υποδομές. Ήδη, άλλωστε, πραγματοποιούνται σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, με αμερικανικό ενδιαφέρον για τους λιμένες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ενώ η τελευταία εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Τον Ιανουάριο του 2020 κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Πομπέο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019, για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Επίσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Πομπέο στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2020, υπεγράφη η Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας (STA) Ελλάδας-ΗΠΑ, μέσω της οποίας δρομολογούνται συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας, ενισχύοντας την ηγετική θέση της χώρας μας ως κόμβου έρευνας και τεχνολογίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας η ελληνική οικονομία παραμένει σταθερή, παρέχοντας ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και προσελκύοντας συνεχές ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της, όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται με την πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα μας, καθώς και με την παρουσία στην ελληνική αγορά πολλών άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως οι Pfizer, Deloitte και Cisco.
Σε καλές και κακές χρονικές περιόδους, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης αστάθειας, όπως είναι αυτή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης / Ανατολικής Μεσογείου. Σταθερή δημοκρατία με πλήρη σεβασμό για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και με υψηλές θεσμικές προδιαγραφές κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, επομένως, αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ, έχοντας κοινές αξίες και στρατηγικούς στόχους.”

H.E. Geoffrey R. Pyatt - U.S. Ambassador to the Hellenic Republic, στη δική του ομιλία ανεφερε τα εξής :
“Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο και είναι έτοιμες να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο μέσα στο επόμενο έτος υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Όπως εξήγησε, στην Ουάσιγκτον έχει παγιωθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής διαφοροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και μια μοναδική πρόταση αξίας για τους Αμερικανούς επενδυτές.

«Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, οι φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχουν ενισχύσει τη φήμη της Ελλάδας ως αξιόπιστου προορισμού για αμερικανικές επενδύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την αναδυόμενη οικονομία της γνώσης στην Ελλάδα. Η Microsoft θα επενδύσει σε ένα συγκρότημα κέντρων δεδομένων σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα, ενώ η Amazon Web Services και η Digital Realty πρόκειται να ακολουθούν. Υποστηριζόμενες από τη συνεχή συμμετοχή της Πρεσβείας στη Βόρεια Ελλάδα, αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι «με τον πρόσφατα ολοκληρωμένο Διαδριατικό Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, την πλωτή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις νέες συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα και οι γείτονές της επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει μια από τις κύριες πηγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το οποίο θα χρησιμεύσει ως καύσιμο μετάβασης στον πράσινο μετασχηματισμό της Ελλάδας. Οι αμερικανικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών εκμεταλλεύονται επίσης τους πλούσιους φυσικούς πόρους της Ελλάδας. Με νέα εργαλεία πολιτικής όπως το US Development Finance Corporation, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν στρατηγικές θαλάσσιες επενδύσεις για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής ολοκλήρωσης».

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως πηγή λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. «Τα μεγάλα βήματα (στην ελληνική εξωτερική πολιτική), όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το δίκτυο τριμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, βοήθησαν στην επανατοποθέτηση της ελληνικής διπλωματίας. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρήκε μια συνταγή για οικονομική επιτυχία και ανυπομονούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να οδηγήσουμε την οικονομική μας σχέση σε νέα ύψη το 2021», σημείωσε χαρακτηριστικά.”

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης