Ηλεκτρισμός

Γ.Περιστέρης: Οι μονάδες αντλησοταμίευσης «αντίδοτο» στις στρεβλώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης

Γ.Περιστέρης: Οι μονάδες αντλησοταμίευσης «αντίδοτο» στις στρεβλώσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης

Αν υπήρχαν ήδη στο σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης, θα είχαν αποφευχθεί οι ακραίες τιμές που καταγράφονται από την έναρξη του Τarget Μodel, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας

Τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχαν στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης. Αυτό επισήμανε ο ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γ. Περιστέρης, στη σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας μετά την έναρξη εφαρμογής του Target Model.

«Είναι αλήθεια ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων», επισήμανε στην απάντησή του ο κ. Περιστέρης.

Όπως πρόσθεσε, η παρουσία μονάδων κεντρικής αποθήκευσης τύπου αντλησοταμίευσης θα είχαν ωστόσο αποτρέψει αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, οι μονάδες αυτές θα επέτρεπαν τη βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου.

«Για το λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση οριστικοποίηση κι εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης», συμπλήρωσε ο κ. Περιστέρης.

Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένους θεσμικούς επενδυτές

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνέλευση, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισήμανε πως η εταιρεία μας βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση και -παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα και η πατρίδα μας– συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς της παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας προς όφελος της χώρας, του περιβάλλοντος και φυσικά των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών μας.

Πρόσθεσε πως η στρατηγική επιλογή της εταιρείας να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού και οι επενδυτικές της επιλογές έχουν επιβραβευτεί από την εγχώρια αλλά και την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ειδικά το τελευταίο διάστημα και παρά την πανδημία, σειρά σημαντικών, ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών έχουν επενδύσει δεκάδες εκατ. ευρώ στην εταιρεία, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην μέχρι σήμερα πορεία μας αλλά και στις προοπτικές του Ομίλου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ο κ. Περιστέρης, η σημερινή γενική συνέλευση έρχεται να αποδείξει στην πράξη ότι στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαχρονικά λαμβάνει πρωτοβουλίες επιβράβευσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της εταιρείας, αλλά και του πολυτιμότερου asset της, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

Γενναιόδωρη μερισματική πολιτική

«Σε ό,τι αφορά τους μετόχους μας, νομίζω ότι όλοι έχετε διαπιστώσει στην πράξη ότι από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο ακολουθούμε μία γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που έχει ανταμείψει σε υψηλό βαθμό την διαχρονική εμπιστοσύνη σας. Η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας μας τα τελευταία χρόνια και οι σημαντικές επενδύσεις που υλοποιήσαμε και στο εξωτερικό και κυρίως στην αγορά των ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία της εταιρείας. Η επιλογή να επεκταθούμε στην αγορά των ΗΠΑ αποδείχθηκε καίρια και μας επέτρεψε αφενός να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας και αφετέρου να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από την πώληση πάρκων που αναπτύξαμε στις ΗΠΑ», τόνισε για να συμπληρώσει:

«Έτσι, μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να ασκήσουμε μία εξαιρετικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι μόνο την τελευταία πενταετία η εταιρεία θα έχει προχωρήσει – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής απόφασης - σε διανομές κερδών προς τους μετόχους συνολικού ύψους άνω των 132 εκατ. ευρώ. Κι είναι στρατηγική μας επιλογή να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και στο μέλλον. Αυτές οι διανομές κερδών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και φυσικά η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά όλων μας για ανάπτυξη της εταιρείας μας είναι το δικό μας μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετόχους που χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε χιλιάδες ανθρώπους κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τις οικονομίες και τα κεφάλαιά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η εταιρεία οφείλει να ανταμείβει και τους ανθρώπους της που με καθημερινή σκληρή δουλειά συντελούν στην διαρκή ανάπτυξη της και την οικονομική της ευρωστία, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες της εποχής. «Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προτείνουμε την διανομή μετοχών την προσεχή τριετία σε στελέχη της εταιρείας που συνδράμουν τα μέγιστα στην μεγέθυνση του Ομίλου μας και στην δημιουργία κερδών για όλους τους μετόχους.  Οι μετοχές θα διατεθούν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων, μετρήσιμων αλλά και πολύ απαιτητικών στόχων και κυρίως αναλογικά με το βαθμό επίτευξης των στόχων αυτών», κατέληξε στην τοποθέτησή του. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης