Ενέργεια

Συμφωνία στην ΕΕ - Το Πράσινο Ταμείο Μετάβασης δεν θα χρηματοδοτεί έργα φυσικού αερίου

Συμφωνία στην ΕΕ - Το Πράσινο Ταμείο Μετάβασης δεν θα χρηματοδοτεί έργα φυσικού αερίου

Σε αντάλλαγμα έργα φυσικού αερίου μπορούν λάβουν μικρότερη χρηματοδότηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις από ένα ξεχωριστό Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Σχετικά Άρθρα

Το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απογαλακτισμό περιοχών από ορυκτά καύσιμα δεν θα χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, συμφώνησαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ την Τετάρτη 16/12/2020 , ολοκληρώνοντας μια συζήτηση σχετικά με το εάν θα καταστεί το καύσιμο επιλέξιμο για στήριξη.

Το αέριο εκπέμπει περίπου 50% λιγότερο CO2 από τον άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά σχετίζεται με διαρροές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Απεσταλμένοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία την Τετάρτη, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ταμείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη επενδύσεων που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Το Just Transition Fund δεν θα υποστηρίξει ούτε επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με το Reuters ορισμένες χώρες της ΕΕ και ευρωβουλευτές πιέστηκαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη για το φυσικό αέριο.
Ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η τελική συμφωνία ήταν μια ανταλλαγή, η οποία εξασφάλισε ένα Ταμείο Μετάβασης χωρίς αέριο σε αντάλλαγμα να επιτρέψει στα έργα φυσικού αερίου να λάβουν μικρότερο ποσό χρηματοδότησης υπό ορισμένες προϋποθέσεις από ένα ξεχωριστό Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Συμβιβασμός

Το Just Transition Fund θα στοχεύει περιοχές που εξαρτώνται από τα περισσότερα ρυπογόνα καύσιμα, όπως ο άνθρακας και η τύρφη, με την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία να αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι.
Ο γερμανός πράσινος ευρωβουλευτής Niklas Nienass δήλωσε ότι υποστήριξε αυτόν τον συμβιβασμό ως τρόπο ελαχιστοποίησης της χρηματοδότησης για τα ορυκτά καύσιμα.
«Το περιθώριο να ξοδεύουμε πραγματικά χρήματα για το φυσικό αέριο στο ERDF είναι αρκετά μικρό», σημείωσε.
Το Just Transition Fund θα έχει 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ τόσο από ένα ταμείο ανάκτησης κοροναϊών όσο και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27.
Τα χρήματα προορίζονται για την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων από ρυπογόνους τομείς.
«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία χωρίς να μετριάσουμε τις συνέπειες για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την απανθρακιοποίηση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier, αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΕ για εξάλειψη των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης