Ενέργεια

Σε πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου προχωρά ο ΔΑΠΕΕΠ

Σε πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου προχωρά ο ΔΑΠΕΕΠ
Με 12 εκατ ευρώ επιβαρύνθηκε το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ τις 5 πρώτες εβδομάδες του target model

Σε διαγωνισμό για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για την παροχή προβλέψεων αποκλίσεων προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος διαχειρίζεται στο πλαίσιο του target model το 76,73% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη χώρα.
(ΔΑΠΕΕΠ = Ηλεκτρονικό Σύστημα Ενημερωτικών Εκκαθαριστών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

Αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κόστη που μεταφέρονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τις αποκλίσεις των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης, καθώς οι προβλέψεις για την ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα καθίστανται τεχνικά δύσκολες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του target model o ΕΛΑΠΕ επιβαρύνθηκε με 12 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των χρεώσεων για αποκλίσεις.

Η διαδικασία

Ο ΔΑΠΕΕΠ σήμερα κάνει δηλώσεις στο σύστημα για την ισχύ που θα παρέχουν οι ΑΠΕ βάσει μετρήσεων δεδομένων του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο μεταξύ τους σύμβασης.
Τα δεδομένα αυτά ο ΑΔΜΗΕ τα παραδίδει σε πραγματικό χρόνο, όμως δεν είναι σε θέση να διαθέσει στον ΔΑΠΕΕΠ και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ανά δεκαπεντάλεπτο προκειμένου να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να περιορίσει τις αποκλίσεις.
Για τα μικρά έργα που είναι συνδεδεμένα με τον ΔΕΔΔΗΕ , ο ΔΑΠΕΕΠ λειτουργεί στα τυφλά καθώς ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν έχει καν διαθέσιμα στοιχεία μετρήσεων δεδομένων.
Το κατά πόσο όμως και η πρόσληψη συμβούλου θα δώσει λύση στο πρόβλημα είναι ένα ερωτηματικό αφού και ο σύμβουλος για να προβεί σε ασφαλείς προβλέψεις θα πρέπει να έχει στα χέρια του δεδομένα μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.
Αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να του τα διαθέσουν οι αρμόδιοι Διαχειριστές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ για τα έργα ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο υψηλής τάσης και ο ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο χαμηλής τάσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης