Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Διχασμένη η αγορά για την επιβολή ορίων τιμών στις υπηρεσίες εξισορρόπησης

Διχασμένη η αγορά για την επιβολή ορίων τιμών στις υπηρεσίες εξισορρόπησης

Αρνητικοί κυρίως οι καθετοποιημένοι «παίκτες», ενώ υπέρ της παρέμβασης τάσσονται οι προμηθευτές ρεύματος, οι μεγάλοι καταναλωτές και οι παραγωγοί ΑΠΕ

 

Αντιδιαμετρικές απόψεις αναμένεται να διατυπωθούν από τους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργεί η ΡΑΕ, επί της απόφασης της να επιβάλει ανώτατα και κατώτατα όρια τιμών στις υπηρεσίες εξισορρόπησης.

Η διαβούλευση λήγει αύριο 22 Δεκεμβρίου και όλα δείχνουν ότι έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα καθώς η ΡΑΕ θα επιβάλει τα σχετικά όρια για ένα τρίμηνο και στο μεσοδιάστημα θα επιχειρήσει να διαμορφώσει σε συνεννόηση και με τις ευρωπαϊκές αρχές ένα πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, που θα αποτρέπει φαινόμενα όπως αυτό που καταγράφηκε τις έξι πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του Target Model. Δηλαδή την έκρηξη των τιμών στις υπηρεσίες εξισορρόπησης που προκαλεί σαφή κίνδυνο αύξησης του κόστους του ηλεκτρισμού για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Στο επίκεντρο το καθεστώς μετά το τρίμηνο

Έτσι εκεί που αναμένεται να επικεντρωθούν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση είναι περισσότερο η επόμενη ημέρα της αγοράς μετά την παρέλευση του τριμήνου στη διάρκεια του οποίου η ΡΑΕ προβλέπει:

 • Για τις προσφορές Ισχύος Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου 0 €/MW-h και ανώτατου ορίου 50 €/MW-h

• Για τις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου 0 €/MWh και ανώτατου ορίου 100 €/MWh.

• Τα όρια που αφορούν στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλονται από Παραγωγούς που εκπροσωπούν Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής με Εναλλακτικό Καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων με το εναλλακτικό καύσιμο, αντιστοιχούν 0 €/MWh και 300 €/MWh.

Η πρόταση της ΡΑΕ προκαλεί την αρνητική αντίδραση κυρίως των καθετοποιημένων παικτών οι οποίοι καταρχήν θεωρούν ότι τα όρια τιμών είναι πολύ περιοριστικά και ότι θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένα ακόμη και για τη μεταβατική περίοδο του τριμήνου. Σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης οι καθετοποιημένοι παίκτες μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ θεωρούν ότι παρεμβάσεις όπως αυτή της ΡΑΕ νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού επί της ουσίας αλλάζουν την ίδια τη λογική του Target Model.

Πρόταση για εξέταση και του αλγόριθμου επίλυσης

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές ρεύματος, οι μεγάλοι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί ΑΠΕ οι οποίοι ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, τάσσονται υπέρ της παρέμβασης της ΡΑΕ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα μεταβατικά μέτρα θα πρέπει να διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο έως ότου διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης όπως και ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν αναδρομικότητα καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μέσα σε έξι εβδομάδες η αγορά εξισορρόπησης κόστισε σχεδόν περίπου 140 εκατ ευρώ όταν όλο τον προηγούμενο χρόνο οι υπηρεσίες εξισορρόπησης κόστισαν 200 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξετάσει η ΡΑΕ είναι και ο ίδιος ο αλγόριθμος επίλυσης της αγοράς εξισορρόπησης καθώς χρεώνει σχεδόν τριπλάσια ενέργεια από αυτή που χρειάζεται το σύστημα για να λειτουργήσει ομαλά.

Τονίζεται επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα καθώς η ίδια η ΡΑΕ αναγνωρίζει ότι το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, διαμορφώθηκε σε «αδόκητα» επίπεδα καθώς και ότι το πρόβλημα οφείλεται «σε επιμέρους στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης