Ενέργεια

Που στηρίζονται οι προσδοκίες του ΙΕΑ για ανάκαμψη της κατανάλωσης άνθρακα το 2021

Που στηρίζονται οι προσδοκίες του ΙΕΑ για ανάκαμψη της κατανάλωσης άνθρακα το 2021
Η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο έτος
Σχετικά Άρθρα

Η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να ανακάμψει κατά 2,6% το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια βαριά βιομηχανία αναδύεται από την πανδημική κρίση, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τελευταία έκθεσή του για τα ορυκτά καύσιμα. 

Ο ΙΕΑ αναγνωρίζοντάς το  αυτό στην έκθεσή του, έκανε λόγο για ανάκαμψη δύο μονάδων στην κατανάλωση άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ασία.

Ανταγωνιστικότητα κόστους παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Η κατανάλωση άνθρακα μπορεί να αυξηθεί σε μέρη όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον IEA.
Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά σε μια δεκαετία που η κατανάλωση άνθρακα σε αυτές τις δύο περιοχές έχει αυξηθεί.

Σε περαιτέρω ειδήσεις για τον άνθρακα, ο IEA είπε ότι η κατανάλωση είχε μειωθεί κατά 7% μεταξύ 2018-2020, από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, το 1971. Ωστόσο φέτος, χάρη στην πανδημία, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά περίπου 5%, η οποία ήταν η πιο μεγάλη και απότομη  πτώση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βέβαια ήταν χαμηλότερη από ό, τι είχε προβλέψει ο IEA στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τέλος, η Αρχή αναμένει ότι η κατανάλωση άνθρακα θα φτάσει τα 7,4 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2025. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η χρήση άνθρακα θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά, αλλά αυτό δεν θα έχει ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στην παγκόσμια κατανάλωση, αφού η συνδυασμένη κατανάλωση αντιπροσωπεύει μόλις το 1/10 του παγκόσμιου συνόλου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης