Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Υποχώρηση πάνω από 3% για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την ζήτηση

Υποχώρηση πάνω από 3% για το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για την ζήτηση

 Στα 50 δολάρια διαπραγματεύεται το Brent στα 47 δολάρια το αργό

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω 3% τη Δευτέρα 21/12/2020 καθώς μια νέα εξάπλωση στελέχους του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε τις ανησυχίες για βραδύτερη ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων εν μέσω αυστηρότερων περιορισμών στην Ευρώπη.

Το Brent υποχώρησε 3,64%, στα 50,36 δολ. το βαρέλι μετά από άνοδο 1,5% ενώ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο την περασμένη Παρασκευή.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 3,6%, στα 47,33 δολάρια το βαρέλι, αφού επίσης ενισχύθηκε 1,5% την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.
Οι απώλειες της Δευτέρας ακολούθησαν μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη διάθεση των εμβολίων Covid-19.
«Ένα σκληρότερο lockdown στη Βρετανία για την καταπολέμηση ενός νέου στελέχους κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε τα κεφάλαια να χαλαρώσουν τις μακροχρόνιες θέσεις τους», δήλωσε ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής της Sunward Trading, προσθέτοντας ανησυχία για τη μεταφορά συνομιλιών για το Brexit, επίσης. «Το Brent μπορεί να πέσει κάτω από τα 50 $ το βαρέλι και το WTI μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 45 $ αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές θέλουν να προσαρμόσουν τις θέσεις πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων», δήλωσε ο Chen.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson θα προεδρεύει σε μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα για να συζητήσει τα διεθνή ταξίδια και τη ροή εμπορευμάτων μέσα και έξω από τη Βρετανία, καθώς οι υποθέσεις Covid-19 αυξήθηκαν με αριθμό ρεκόρ. Ο «πονοκέφαλος» ενισχύεται καθώς ο Τζόνσον επιδιώκει επίσης να κάνει μια τελική συμφωνία για το Brexit.
Η μετάλαξη, για την οποία οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από την αρχική, προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με μια ευρύτερη εξάπλωση, αναγκάζοντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αρχίσουν να κλείνουν τις εισόδους τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με την πρόοδο της διάθεσης εμβολίων, οι διαχειριστές χρημάτων είχαν αυξήσει τις καθαρές θέσεις των προθεσμιακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου Συναλλαγών μελλοντικών Συναλλαγών (CFTC). «Η αγορά πετρελαίου σημείωσε ανοδική τάση τον περασμένο μήνα, αγνοώντας αρνητικούς παράγοντες, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η διεύρυνση της διάθεσης εμβολίων θα αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά οι ρόδινες προσδοκίες των επενδυτών για το 2021 εξαφανίστηκαν ξαφνικά λόγω μιας νέας παραλλαγής του ιού », δήλωσε ο Kazuhiko Saito, αναλυτής στην Fujitomi Co.
Το αρνητικό συναίσθημα περιόρισε μια συμφωνία Σαββατοκύριακου μεταξύ των ηγετών του Κογκρέσου των ΗΠΑ για ένα πακέτο βοήθειας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πίεση όμως άσκησε, ο αριθμός των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώτος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, καθώς αυξήθηκε κατά οκτώ σε 346 την εβδομάδα έως τις 18 Δεκεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, σύμφωνα με την Baker Hughes την Παρασκευή, καθώς οι παραγωγοί συνεχίζουν να επιστρέφουν στις γεωτρήσεις.
Οι τιμές του αργού διαπραγματεύονται πάνω από 45 $ το βαρέλι από τα τέλη Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε το Σάββατο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι ακόμα μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης