Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Παράταση εφαρμογής των ορίων στις υπηρεσίες εξισορρόπησης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Παράταση εφαρμογής των ορίων στις υπηρεσίες εξισορρόπησης ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

Για απροσδόκητα κέρδη στο δίκτυο της Πελοποννήσσου κάνει λόγο η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή του Αντώνη Κοντολέοντα προς την ΡΑΕ

 

Υπέρ της λήψης ρυθμιστικών μέτρων από τη ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εξισορρόπησης τάσσεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς την Αρχή στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που λήγει σήμερα.

Ζητά μάλιστα τα μέτρα να ισχύσουν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και όχι μόνο τριών όπως προτείνει η ΡΑΕ, καθώς και να έχουν αναδρομική εφαρμογή από την έναρξη λειτουργίας των αγορών του Target Model, δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου.

Σε μια εξαιρετικά σκληρή επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Αντώνη Κοντολέοντα, η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει κατ΄αρχήν ότι τα δομικά χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπουν την εμφάνιση συμπεριφορών ολιγοπωλίου. Επισημαίνει όλα τα προβλήματα του Target Model, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αγορά εξισορρόπησης, αλλά και την αγορά της επόμενης ημέρας και υπογραμμίζει ότι η απουσία μηχανισμού επιτήρησης της αγοράς είναι αναμενόμενο να οδηγεί σε δυσλειτουργίες.

Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ακόμη ότι στην εμφάνιση συμπεριφορών ολιγοπωλίου κατατείνουν οι βασικές επιλογές σχεδιασμού των νέων αγορών και συγκεκριμένα ο κεντρικός έλεγχος (central dispatch) στην αγορά εξισορρόπησης, οι προσφορές ανά μονάδα και όχι ανά portfolio στην αγορά επόμενης ημέρας και ο καθορισμός μιας ζώνης φορτίου για όλη τη χώρα, ενώ ήταν γνωστό το πρόβλημα του δικτύου της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας (όταν δεν λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες) καθώς και η επικείμενη διασύνδεση με την Κρήτη.

Στρατηγική αποκόμισης απροσδόκητων κερδών

Στην επιστολή τονίζεται ότι η αγορά εξισορρόπησης ξεκίνησε να λειτουργεί, χωρίς να είναι δυνατή η συμμετοχή του φορτίου (δηλαδή των μεγάλων καταναλωτών) καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι έτοιμο.

Αναφέρεται επίσης ότι «η μέχρι στιγμής άρνηση των καθετοποιημένων παικτών να προσφέρουν στην αγορά προθεσμιακά προϊόντα με φυσική παράδοση, υποκρύπτει στρατηγική αποκόμισης απροσδόκητων κερδών (windfall profits). Και ταυτόχρονα επιδιώκεται σημαντική αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στο κόστος παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Πελοποννήσου η ΕΒΙΚΕΝ, αναφέρει ότι με δεδομένη τη συμφόρηση στο συγκεκριμένο δίκτυο, είναι προφανές ότι οι παίκτες που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης θα διαμορφώσουν κατάλληλα τη στρατηγική προσφορών τους συνδυαστικά στην αγορά επόμενης ημέρας και στην αγορά εξισορρόπησης, ώστε να αποκομίσουν απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) κατά κύριο λόγο μέσα από την αγορά εξισορρόπησης.

Επίσης το γεγονός ότι τα κέρδη από την αγορά εξισορρόπησης υπερκαλύπτουν τις χρεώσεις μη συμμόρφωσης για δηλώσεις φορτίου ή δηλώσεις πρόβλεψης παραγωγής ΑΠΕ, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε συστηματική υπερδήλωση φορτίου (σε ποσοστό 3%) και υποδήλωση παραγωγής ΑΠΕ (περίπου 12%).

Στα 120 εκατ. ευρώ το κόστος εξισορρόπησης

Η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για το διάστημα από 1/11 έως 6/12, ο ΑΔΜΗΕ έχει δώσει εντολές ανακατανομής (redispatching) συνολικού ύψους 802 GWh, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ήταν 104,1 GWh για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης και 120,1 GWh για καθοδική, (η απόδοση του αλγόριθμου είναι 27,9%), με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί στην αγορά ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης 100 εκ. ευρώ για 393,2 GWh και στην καθοδική επιπλέον 20 εκ. ευρώ για μείωση παραγωγής 409,3 GWh.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι σε επιστολή της με ημερομηνία 16/12 έχει ήδη επισημάνει ότι η υποχρέωση που προκύπτει από τη διάταξη άρθρο 85 παρ. 3 του Κανονισμού εξισορρόπησης δεν περιορίζεται μόνο στις οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, αλλά έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποίησης προσφορών ανοδικής ή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης.

Καταλήγοντας στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει ως αυτονόητη τη λήψη των ρυθμιστικών μέτρων που προτείνει η ΡΑΕ, δηλώνει ότι δεν επαρκεί το διάστημα των 3 μηνών για να επιλυθούν τα προβλήματα και ζητά τα μέτρα να ισχύσουν για έξι μήνες τουλάχιστον, με αναδρομική εφαρμογή από την 01/11/2020.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης