Ενέργεια

Παραγωγοί: Υπαρκτός ο κίνδυνος μπλακ αουτ χωρίς εφεδρείες - Κριτήριο ο όγκος και όχι τα όρια τιμών

Παραγωγοί: Υπαρκτός ο κίνδυνος μπλακ αουτ χωρίς εφεδρείες - Κριτήριο ο όγκος και όχι τα όρια τιμών
Συναινετικοί στον Δαγούμα της ΡΑΕ οι Παραγωγοί με στόχο την εξομάλυνση της αγοράς και την διόρθωση των στρεβλώσεων
Η αγορά έχει ομολοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να ομολαποιηθεί περαιτέρω χωρίς παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν άλλου είδους στρεβλώσεις και προβλήματα, αλλά απαιτούνται μόνο διορθώσεις εκεί που χρειάζονται. Αυτή είναι η κοινή θέση που διατυπώθηκε από την πλευρά των παραγωγών στις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν χθες με τη ΡΑΕ.
Oι παραγωγοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα στην αγορά εξισορρόπησης είναι στους όγκους της ενέργειας και όχι στα όρια των τιμών, τα οποία εάν αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα που εισηγείται η ΡΑΕ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μπλακ άουτ σε περιόδους υψηλής ζήτησης.
"Δεν μπορεί η τιμή στην αγορά εξισορρόπησης να είναι μικρότερη από την τιμή στην DAM, γιατί τότε εγώ ως παραγωγός γιατί να κρατάω τη μονάδα μου για εφεδρεία;
Προσπαθήσαμε να δώσουμε στον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δαγούμα να καταλάβει το πρόβλημα που δημιουργείται, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μπλακ άουτ, αν για παράδειγμα για δύο τρεις ημέρες η ζήτηση λόγω ψύχους ανέβει και δεν υπάρχουν εφεδρείες» τονίζει στο WEN εκπρόσωπος των παραγωγών.

Ένα προσωρινό όριο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα 200-300 ευρώ (άνω) και το -50 (κάτω), τονίζει ο ίδιος.
Εκπρόσωπος άλλης εταιρίας υποστήριξε στη ΡΑΕ ότι το πρόβλημα είναι στον όγκο των ποσοτήτων ενέργειας που διακινούνται στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο συνέδεσε με τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ στην αγορά και "τρύπες" σε αυτό το κομμάτι που θα πρέπει να διορθωθούν.
Η ίδια εταιρία πρότεινε στη ΡΑΕ να μπει όριο στη μέση μηνιαία τιμή μέχρι να μειωθούν οι όγκοι και όχι όρια τιμών ανά τέταρτο. Εκτίμησε επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που παρουσιάστηκε με τις υψηλές τιμές οφείλεται στον κορεσμό του συστήματος της Πελοποννήσου, κάτι που μπορεί να διορθωθεί.

«Όχι πανικό, όχι ακρότητες και όχι ύβρις» πάμε σιγά-σιγά και δημιουργικά να διορθώσουμε τα πράγματα χωρίς να στρεβλώσουμε το μοντέλο, τονίζουν χαρακτηριστικά, μεταφέροντας ένα συναινετικό κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Κάποιοι θεωρούν αστεία τη συζήτηση περί επιστροφής αναδρομικών που διατυπώθηκε από προμηθευτές και εκπροσώπους ΑΠΕ, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι έαν υπάρξει δικαστική διεκδίκηση το πιθανότερο είναι, αυτή να στραφεί κατά του δημοσίου, για την διάρθρωση της αγοράς, αφού οι παραγωγοί κινήθηκαν στο πλαίσιο της νομιμότητας και των κωδίκων.
Επισημαίνουν δε ότι από τα 120 εκατ. ευρώ από τη συνολική αγορά ενέργειας εξισορρόπησης στις πέντε εβδομάδες τα 100 περίπου πιστώθηκαν στη ΔΕΗ, όπως και το σύνολο των 10 εκατ. ευρώ από την αγορά ισχύος εξισορρόπησης, δείχνοντας το πρόβλημα της Πελοποννήσου και τη μονάδα της Μεγαλόπολης φυσικού αερίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ έχει πάρει θέση αναφέροντας προς το WEN, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που η μονάδα της Μεγαλόπολης μπαίνει στο σύστημα.
Οι επαφές με τους παραγωγούς έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώνεται αύριο για τις αλλαγές στον Κώδικα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης