Φυσικό Αέριο

H Enel ακύρωσε φορτίο LNG από την Cheniere Energy - Το θετικό σημάδι

H Enel ακύρωσε φορτίο LNG από την Cheniere Energy - Το θετικό σημάδι
Φημολογείται ότι ακυρώθηκαν περίπου πέντε φορτία στα τέρμιναλ των ΗΠΑ

Την ακύρωση μεταφοράς φορτίου LNG για την παράδοση Φεβρουαρίου από την Cheniere Energy, ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία Enel, σύμφωνα με πηγές του spglobal.com.

Συγκεκριμένα, φημολογείται ότι ακυρώθηκαν περίπου πέντε φορτία στα τέρμιναλ των ΗΠΑ, με τους λόγους αυτής της εξέλιξης να είναι επίκαιροι και σημαντικοί.

Αιτία

Μια αιτία φαίνεται να είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας αποστολής και τα επιθετικά υψηλά ναύλα. Η Cheniere ακούστηκε ότι εξασφάλισε ένα σκάφος Woodside 174.000 cu για ένα πολυμηνιαίο ναύλο. Μάλιστα, η διάρκεια της ναύλωσης ήταν 70-90 μέρες και το χρηματικό ποσό της ενοικίασης ανερχόταν μεταξύ 130.000 – 150.000 δολάρια ημερησίως.

Γενικά, οι πελάτες υποχρεούνται να παρέχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για ακυρώσεις από τερματικούς σταθμούς υγροποίησης των ΗΠΑ - στην περίπτωση της Cheniere που είναι τουλάχιστον 40 ημέρες πριν από την έναρξη ενός συγκεκριμένου μήνα. Παράλληλα, οι εξαγωγείς των ΗΠΑ προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από σταθερές χρεώσεις που λαμβάνουν όταν οι ακυρώσεις τους αναγκάζουν να μειώσουν την παραγωγή.

Το σημάδι

Το γεγονός ότι η Cheniere, η οποία εκμεταλλεύεται το Sabine Pass Liquefaction στη Λουιζιάνα και το Corpus Christi Liquefaction στο Τέξας, δεν έλαβε ακυρώσεις φορτίου για το Δεκέμβριο, είναι καλό σημάδι. Και αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, μετά το χάος που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ήταν συγκεκριμένα ένα σημάδι ανάκαμψης της αγοράς. Τουλάχιστον 175 φορτία στις ΗΠΑ λέγεται ότι ακυρώθηκαν για φόρτωση μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Τέλος, οι παραδόσεις της Feedgas σε μεγάλους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης των ΗΠΑ ανήλθαν σε 10,54 Bcf / d στις 21 Δεκεμβρίου, κάτω από 10,67 Bcf / d στις 20 Δεκεμβρίου και ένα ρεκόρ 11,58 Bcf / d στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Platts Analytics.

Ο «κακός» Απρίλιος

Αξίζει να σημειωθεί λόγω της διάβρωσης της ζήτησης, που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, οι αμερικανικές εξαγωγές περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό το περασμένο εξάμηνο.

Πελάτες της αμερικανικής Cheniere Energy είχαν ζητήσει την ακύρωση τουλάχιστον 10 φορτίων LNG από τους σταθμούς της στις ΗΠΑ που προγραμματίζονταν τον Ιούνιο. Μάλιστα, εκτιμήσεις του Bloomberg έκαναν λόγογια 20 φορτία.

Βέβαια, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, οι πελάτες της έχουν το δικαίωμα να ακυρώσουν φορτία καταβάλλοντας ένα αντίτιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης