Περιβάλλον

Στο «μικροσκόπιο» των πράσινων επενδυτών ο αντίκτυπος των εταιρειών στο κλίμα

Στο «μικροσκόπιο» των πράσινων επενδυτών ο αντίκτυπος των εταιρειών στο κλίμα
"Extinction Accounting" και άλλες νέες χρηματοοικονομικές μέθοδοι αποσκοπούν να θέσουν μια τιμή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας εταιρείας

Η Jill Atkins, πρόεδρος της οικονομικής διαχείρισης στο University of Sheffield, παρουσιάζει το έργο της, γνωστό ως «Εxtinction Αccounting», το οποίο δείχνει πώς οι εταιρείες συμβάλλουν στη διάλυση των μελισσών, καθώς και άλλων ειδών.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται τώρα. Οι κεφαλαιαγορές έχουν συμβάλει σε αυτό το χάος και έχουν την ευθύνη να το επιλύσουν» δήλωσε η Atkins στο Reuters.

Η μέθοδος της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων που κάνει μια εταιρεία για την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν έναν κοινό στόχο: να δώσουν στον αυξανόμενο αριθμό επενδυτών την ευκαιρία να δεσμευτεί για την εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων ους. Κατά αυτό τον τρόπο οι εταιρίες θα γίνουν πιο βιώσιμες περιβαλλοντικά.

Το παράδειγμα των MSCI - Sustainalytics

Ομάδες όπως το MSCI ή το Sustainalytics καθοδηγούν τους επενδυτές στην δημιουργία συστημάτων αξιολόγησης, τα οποία  ταξινομούν τα έγγραφα περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (ESG) των εταιρειών. 

Η έρευνα της Atkins θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να παρέχουν επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, και να βάλουν μια νομισματική αξία στις επιπτώσεις.

Η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος των εταιρειών

Οι εταιρείες θα πρέπει να εκτιμήσουν τους πληθυσμούς των απειλούμενων ειδών που ζουν κοντά στις δραστηριότητές τους, να εξετάσουν εάν η επιχείρησή τους τα θέτει σε κίνδυνο, να παρουσιάσουν σχέδια για την προστασία τους και να τα εξηγήσουν στους επενδυτές.

«Αυτό θα δώσει στους επενδυτές ένα εντελώς νέο επίπεδο διορατικότητας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της εταιρικής κερδοφορίας και των κινδύνων για τον φυσικό κόσμο», δήλωσε η Martina Macpherson, πρόεδρος του δικτύου βιώσιμων χρηματοοικονομικών αγορών.

Άλλα έργα υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση, βοηθώντας τους επενδυτές να δημιουργήσουν νέα μοντέλα για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος των εταιρειών.

Το BlackRock που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προσχώρησε σε πιλοτικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο για να δοκιμάσει το εξελισσόμενο σύστημα, γνωστό ως «Πρωτοβουλία Λογιστικών Επιπτώσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης