Τελευταία Νέα

ΔΑΠΕΕΠ: Στα 115,94 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 - Πλεόνασμα 76,17 εκατ. ευρώ στα τέλη 2021

ΔΑΠΕΕΠ: Στα 115,94 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 - Πλεόνασμα 76,17 εκατ. ευρώ στα τέλη 2021

Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Αύγουστος-Οκτώβριος 2020, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ άγγιξε τα 326,61 εκατ. τον Οκτώβριο

Σημαντική ενίσχυση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τα πρόσφατα μέτρα που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ, προβλέπει το νεότερο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Αύγουστος-Οκτώβριος 2020.

Πιο συγκεκριμένα, από σωρευτικό έλλειμμα 115,94 εκατ. ευρώ, με το οποίο εκτιμάται ότι θα «κλείσει» ο Ειδικός Λογαριασμός φέτος, θα «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο το 2021, καταγράφοντας σωρευτικό πλεόνασμα 76,17 εκατ. στο τέλος του επόμενου έτους. Αν στα παραπάνω ποσά συνυπολογισθεί το αποθεματικό ασφάλειας των 70 εκατ. ευρώ, τότε το έλλειμμα στο τέλος του 2020 αγγίζει τα 185,94 εκατ., ενώ το πλεόνασμα στα τέλη του 2021 τα 6,17 εκατ.

dapeep_2020.png

Σύμφωνα με το Δελτίο, στο τέλος του Οκτωβρίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 326,61 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αποκλιμακωθεί αισθητά, κατ’ αρχάς χάρις στο πρόσθετο έσοδο 65,87 εκατ. ευρώ από τα Δικαιώματα Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου, το οποίο συνυπολογίζεται τον Δεκέμβριο 2020, λόγω  μεταβολής  του ποσοστού που κατευθύνεται  στον ΕΛΑΠΕ από 65% σε 78%, για το διάστημα 01-2020 έως και 12-2020.

Επίσης, ο ΔΑΠΕΕΠ αναμένει να εισρεύσουν επιπλέον 95 εκατ. τον Δεκέμβριο από το ΕΤΜΕΑΡ, μετά τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2019. Τέλος, από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, το οποίο πλέον θα κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, υπολογίζονται επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.


dapeep_2021.png

Επίσης 25 εκατ. ευρώ έχουν συνυπολογισθεί για το 2021 από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού. Για το επόμενο έτος, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του 92 εκατ. από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, το οποίο ισούται με 0,03 ευρώ ανά λίτρο, όπως επίσης και 50 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό αυξομείωσης ανάμεσα σε ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ.

Για το 2021, η εισροή των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου έχει υπολογισθεί με 32€/tn και με ποσοστό 78%. Η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς για το 2021 έχει εκτιμηθεί σε 53€/MWh, ενώ στους υπολογισμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης, καθώς όπως αναφέρει ο ΔΑΠΕΕΠ το ύψος τους δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Τέλος, στην εισροή του ΕΤΜΕΑΡ διασυνδεδεμένου συστήματος στον Φεβρουάριο 2021, συμπεριλαμβάνεται το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ που θα προκύψει μετά τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2020, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε 80 εκατ. ευρώ.

H ανακοίνωση

Σε πλήρη εξομάλυνση οδηγείται ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ μετά τα μέτρα χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό καταδεικνύει η δημοσίευση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΔΑΠΕΕΠ. Υπογραμμίζεται ότι στο νέο δελτίο έχουν ενσωματωθεί οι προβλέψεις για το 2021 συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων εισροών που θα προκύψουν για τον ΕΛΑΠΕ βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΝ. Ως εκ τούτου η εκτίμηση για το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2020 διαμορφώνεται σε -115,94 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει την αναστροφή της έντονα αυξητικής τάσης του ελλείμματος που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες ως αποτέλεσμα των παρενεργειών της κρίσης του κορωνοϊού. Ο ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς αναμένεται να καταστεί εκ νέου πλεονασματικός το 2021, όταν και το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 76,17 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης σχολίασε:
Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΕΛΑΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας που εμπεδώθηκε στην αγορά μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα για την διασφάλιση της οικονομικής υγείας του Ειδικού Λογαριασμού. Οι όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί πρωτίστως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στα μεγέθη και τις προβλέψεις για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αγορά των ΑΠΕ, η οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και αναμένεται να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.



Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης