ΗΠΑ: Χρηματοδότηση για ΑΠΕ και κλιματική αλλαγή στο πακέτο μέτρων για τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση για ΑΠΕ και κλιματική αλλαγή στο πακέτο μέτρων για τον κορωνοϊό
Το νομοσχέδιο θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε 13 χρόνια που το Κογκρέσο θα χρησιμοποιήσει την ενεργειακή πολιτική για να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη

 

Σχετικά Άρθρα
Το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό και χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα περιέχει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της χρήσης ενός ισχυρού αερίου θερμοκηπίου σε ψυκτικά και επέκταση φορολογικών κινήτρων για την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το νομοσχέδιο, εάν εγκριθεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε 13 χρόνια που το Κογκρέσο χρησιμοποίησε την ενεργειακή πολιτική για να αντιμετωπίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη - ένα ζήτημα που ο Πρόεδρος Donald Trump απέφυγε ενώ αρνείται την επιστημονική παραδοχή ότι η βιομηχανική δραστηριότητα και η χρήση ορυκτών καυσίμων προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και ένα πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο τελευταίος ενεργειακός νόμος των ΗΠΑ, που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης George W. Bush, αύξησε τα πρότυπα απόδοσης καυσίμου για αυτοκίνητα και φορτηγά, εξουσιοδότησε περισσότερη χρήση αιθανόλης και μείωσε τη χρήση ενέργειας σε λαμπτήρες και συσκευές.

Καλή αρχή

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές χαιρέτησαν τις κλιματικές διατάξεις της νομοθεσίας ως καλή αρχή.
«Είναι αρκετές αυτές οι διατάξεις για να καλύψουν τις απαιτήσεις της επιστήμης; Όχι. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση; Ναι " δήλωσε ο δημοκρατικός επικεφαλής της Γερουσίας Chuck Schumer.
Ο νέος πρόεδρος Joe Biden που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ και να θέσει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής. Η νομοθεσία που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα θα απαιτούσε από τις αμερικανικές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή υδροφθορανθράκων (HFC), ενός αερίου θερμοκηπίου που χρησιμοποιείται σε κλιματισμό και ψυγεία, στο 15% των επιπέδων του 2012 έως το 2036. Αυτό θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν με την τροπολογία Kigali του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 2016, την οποία απέρριψε ο Trump παρά την εκτεταμένη υποστήριξη τόσο από τη βιομηχανία όσο και από περιβαλλοντικές ομάδες. Ο λογαριασμός επεκτείνει επίσης τις πιστώσεις φόρου που έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αιολική ενέργεια

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πίστωση φόρου 26% για δύο ακόμη χρόνια, ενώ τα έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά θα μπορούσαν να διατηρήσουν την πίστωσή τους για ένα ακόμη έτος. Τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, τα οποία δεν είχαν ποτέ τη δική τους ειδική πίστωση φόρου, θα τους πρόσφεραν πίστωση ύψους 30% του κόστους τους εάν ξεκινήσουν την κατασκευή πριν από το τέλος του 2025. Το νομοσχέδιο θέτει στόχο να παράγει τουλάχιστον 25 gigawatts ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας σε δημόσια εδάφη έως το 2025. Επί του παρόντος, η ανανεώσιμη ικανότητα των ΗΠΑ σε δημόσιες εκτάσεις ανήλθε σε περισσότερα από 5 GW το 2019, σύμφωνα με μια έκθεση του The Yale Center for Business and the Environment και της Wilderness Society.
Δισεκατομμύρια δολάρια θα εγκριθούν για έρευνα και ανάπτυξη για την προώθηση τεχνολογιών, όπως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και προηγμένη πυρηνική ενέργεια. Μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, επαίνεσαν την εστίαση της νομοθεσίας στην τεχνολογία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα θα έπρεπε για ένα ακόμη έτος να πληρώσουν 1,10 $ ανά τόνο άνθρακα στο Black Lung Disability Trust Fund, ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που παρέχει οφέλη στις οικογένειες των ανθρακωρύχων που πέθαναν από ασθένεια μαύρου πνεύμονα. Η εξορυκτική βιομηχανία έχει πιέσει να μειωθούν κατά το ήμισυ οι φόροι της, οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης την καταβολή 55 σεντς ανά τόνο από ορυχεία επιφανείας. Με τις εταιρείες άνθρακα να χρεοκοπούν και να αυξάνονται οι περιπτώσεις ασθενών με μαύρους πνεύμονες, το καταπιστευματικό ταμείο βρίσκεται στο χείλος της αφερεγγυότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης