Φυσικό Αέριο

Ανάκαμψη επενδύσεων για έργα φυσικού αερίου στην μετά COVID εποχή

Ανάκαμψη επενδύσεων για έργα φυσικού αερίου στην μετά COVID εποχή

 Οι ασιατικές χώρες έχουν οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο οδηγώντας σε ανάκαμψη την ζήτηση για επενδύσεις

 

Οι εξαγωγείς LNG της Βόρειας Αμερικής είναι αισιόδοξοι για την κατασκευή νέων έργων το 2021, λόγω της απότομης ανάκαμψης των τιμών που προκάλεσε η άνοδος της ασιατικής ζήτησης, ακόμη και καθώς οι περισσότεροι αναλυτές της βιομηχανίας αναμένουν το επόμενο έτος να είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα τους σε περισσότερο από ένα χρόνο λόγω της απότομης ανόδου της ζήτησης στα τέλη του 2020, ιδίως εκτός της Κίνας, όπου οι αγοραστές έχουν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό.
Οι ασιατικές χώρες έχουν οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) καθώς επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις εγκαταστάσεις άνθρακα και να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας. Πολλά έργα που επρόκειτο να κατασκευαστούν στη Βόρεια Αμερική αναβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω ιστορικά χαμηλών τιμών και ανησυχιών για υπερπροσφορά.

Ανησυχία

Αυτή η ανησυχία έχει εξαφανιστεί μετά την πτώση της παραγωγής φέτος στην Αυστραλία, τη Μαλαισία, τη Νορβηγία και το Κατάρ, που είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο.
Με τις τιμές spot στην Ασία να φτάνουν σε υψηλό έξι ετών, οι φορείς εκμετάλλευσης LNG βλέπουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες συμφωνίες εφοδιασμού που θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής.
Ο Tom Mason, γενικός σύμβουλος και πρόεδρος της LNG στην Energy Transfer LP, η οποία αναπτύσσει ένα εργοστάσιο εξαγωγής στη μονάδα εισαγωγής Lake Charles στη Λουιζιάνα, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών «έχει μεταφραστεί σε μια αύξηση των πελατών για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για Αγορές LNG.
" Στις αρχές του 2020, δώδεκα περίπου προγραμματιστές δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) για την κατασκευή νέων έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μόνο ένα από αυτά τα εργοστάσια εξαγωγής προχώρησε - της Sempra Energy ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εγκατάσταση εισαγωγής LNG Costa Azul στο Μεξικό.
Όλες οι άλλες προτάσεις καθυστέρησαν επειδή δεν ήταν αρκετοί οι πελάτες, που ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για τη χρηματοδότηση έργων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τόσο χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία κατέρρευσαν σε χαμηλά επίπεδα την άνοιξη του 2020 λόγω της καταστροφής της ζήτησης που προκάλεσε ο κορωνοϊός πριν από την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών του έτους στα υψηλότερα ετήσια επίπεδα.

Αποφάσεις

Υπάρχουν τώρα 14 έργα στη Βόρεια Αμερική που περιμένουν FID το 2021, τα περισσότερα αναβλήθηκαν το 2020, αλλά οι αναλυτές δεν περιμένουν όλα να προχωρήσουν το επόμενο έτος.
Η παγκόσμια ζήτηση LNG αυξήθηκε κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών περίπου 355 εκατομμυρίων τόνων ετησίως το 2019.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 3% έως 4% ετησίως έως 2025 και στη συνέχεια θα μειώνεται περαιτέρω, καθώς οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα για να ανταποκριθούν στις πολιτικές καθαρών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, οι προγραμματιστές LNG λένε ότι η πρόσφατη έλλειψη υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων θα αφήσει την αγορά LNG χωρίς ικανοποιητικό ανεφοδιασμό τα επόμενα χρόνια, ειδικά καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία.
«Οι τρέχουσες προβλέψεις δεν έχουν λάβει υπόψη πρόσφατες ανακοινώσεις από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα που θα μετατοπίσουν περισσότερη παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σε φυσικό αέριο», δήλωσε ο Doug Shanda, Διευθύνων Σύμβουλος της Mexico Pacific Ltd.
Η Mexico Pacific σχεδιάζει να λάβει απόφαση στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022 σχετικά με το αν θα κατασκευάσει εργοστάσιο εξαγωγής LNG στις ακτές του Μεξικού.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι τα έργα «brownfield» που κατασκευάστηκαν σε υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς LNG όπως το Energy Charles's Lake Charles ή το Costa Azul της Sempra έχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν από τα έργα «greenfield». Πέντε από τα έξι μεγάλα εργοστάσια εξαγωγής LNG των ΗΠΑ βρίσκονται σε τοποθεσίες brownfield.
«Τα έργα του Brownfield τείνουν να περιλαμβάνουν λιγότερες δαπάνες και μικρότερους χρόνους ανάπτυξης», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στο Eurasia Group στη Σιγκαπούρη.
«Θα είναι πράγματι δύσκολο για τα περισσότερα έργα greenfield στη Βόρεια Αμερική να λάβουν FID το 2021.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης