Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ, ΖEniΘ, Φυσικό Αέριο, NRG, Watt+Volt υπέρ της διατήρησης του πλαφόν 20% στα διμερή συμβόλαια

ΔΕΗ, ΖEniΘ, Φυσικό Αέριο, NRG, Watt+Volt υπέρ της διατήρησης του πλαφόν 20% στα διμερή συμβόλαια

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας των νέων αγορών είναι απολύτως ανεπαρκές για την τεκμηρίωση των όποιων αλλαγών

Υπέρ της διατήρησης του πλαφόν 20% σε ότι αφορά τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων από τους προμηθευτές για όλο το 2021 και όχι τη μείωση του στο 10% όπως προτείνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας τάσσεται η ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προ της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης απαιτείται επαρκές χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με την επίδραση στη ρευστότητα της αγοράς από την εφαρμογή των ορίων 20% και 4%.

Η ΔΕΗ σημειώνει ακόμη ότι ο περιορισμένος όγκος των δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί κατά το εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας των νέων αγορών είναι προφανώς απολύτως ανεπαρκής για την τεκμηρίωση ουσιαστικών διαφοροποιήσεων στα συμπεράσματα της μελέτης της ECCO International (Σεπτέμβριος 2019), βάσει των οποίων ελήφθη η ισχύουσα απόφαση της ΡΑΕ.

Για τους λόγους αυτούς η ΔΕΗ θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση και για το έτος 2021 των ρυθμίσεων που προβλέπονται από την απόφαση της ΡΑΕ.

Επαναξιολόγηση των ορίων σε νεότερο χρόνο

Στο ίδιο μήκος κύματος, με κοινή επιστολή τους προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι επικεφαλής των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΖEniΘ, Φυσικό Αέριο, NRG και WATT+VOLT τάσσονται υπέρ της διατήρησης καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021 του υφιστάμενου πλαφόν 20% στα διμερή συμβόλαια που έχουν δυνατότητα να συνάπτουν οι προμηθευτές. Επίσης θεωρούν ότι το μέτρο θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει για όλους τους προμηθευτές που κατέχουν ποσοστό άνω του 4% στη λιανική αγορά ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τους κ.κ. Federico Regola, διευθύνοντα σύμβουλο της ΖEniΘ, Γιάννη Μητρόπουλο γενικό διευθυντή, της Φυσικό Αέριο, Αναστάσιο Λωσταράκο, γενικό διευθυντή της NRG, και Αναστάσιο Παπαναγιώτου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της WATT+VOLT, απαιτείται επαρκές χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας των νέων αγορών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την επίδραση της εφαρμογής των υφιστάμενων ορίων στην αποτελεσματική λειτουργία των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ το ποσοστό του δεσπόζοντα προμηθευτή ανέρχεται σε 64,18%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι τέσσερις εταιρίες θεωρούν ότι συνεχίζουν να συντρέχουν οι λόγοι που οδήγησαν κατ΄αρχήν τη ΡΑΕ στη επιβολή του πλαφόν και ως εκ τούτου προτείνουν την επέκταση της εφαρμογής των υφιστάμενων ορίων 4% και 20% για όλο το 2021 καθώς και επαναξιολόγηση ενδεχόμενης χαλάρωσης των ορίων σε νεότερο χρόνο βάσει των συνθηκών που θα επικρατούν ως προς μερίδιο της ΔΕΗ αλλά και ως προς το επίπεδο του ανταγωνισμού συνολικά στην χονδρεμπορική αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης