Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΕΒΙΚΕΝ: Κατάργηση του πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια – Διατήρηση μόνο για τη ΔΕΗ ζητεί ο ΕΣΑΗ

ΕΒΙΚΕΝ: Κατάργηση του πλαφόν στα προθεσμιακά συμβόλαια – Διατήρηση μόνο για τη ΔΕΗ ζητεί ο ΕΣΑΗ

Οι προτάσεις του ΕΣΑΗ για τους προμηθευτές και τα μερίδια αγοράς και οι αιτιάσεις της ΕΒΙΚΕΝ περί ολογοπωλίων

 

Την κατάργηση του ανώτατου ορίου 20% επί των διμερών συμβολαίων που μπορεί να συνάπτει ένας προμηθευτής ως προς το σύνολο των πωλήσεων του, εφόσον κατέχει ποσοστό υψηλότερο του 4% στη λιανική, προτείνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενεργεί η ΡΑΕ επί της πρότασης του ΕΧΕ για μείωση του ποσοστού στο 10%.

Η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι πάγια θέση της είναι να μην τίθενται περιορισμοί στα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, τα οποία συνάπτουν οι προμηθευτές.

Αναφέρει επίσης ότι το πλαφόν ετέθη ρυθμιστικά προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες ρευστότητας στην αγορά επόμενης ημέρας και να μην συμπιέζονται οι τιμές. Ωστόσο όπως σημειώνει δεδομένου ότι οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι μεγάλοι καταναλωτές θεωρούν ότι η διατήρηση επί μακρόν της συγκεκριμένης ρυθμιστικής παρέμβασης ενδέχεται να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά.

ΕΣΑΗ: Πλαφόν για τους ιδιώτες προμηθευτές μόνο για το 1ο τρίμηνο

Υπέρ της διατήρησης του πλαφόν στη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση ειδικά για τη ΔΕΗ, τάσσεται από την πλευρά του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Ο Σύνδεσμος αποδέχεται επίσης, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το πλαφόν να διατηρηθεί και σε άλλους προμηθευτές πέραν της ΔΕΗ, με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Στη διάρκεια αυτού του τριμήνου θα πρέπει να γίνεται συνεχής αξιολόγηση από τη ΡΑΕ όσον αφορά τη ρευστότητα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και να προσδιοριστούν οι τυχόν ατέλειες και οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Στη συνέχεια ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης -και εάν κριθεί αναγκαίο- να δοθεί μια εφάπαξ παράταση κατά μέγιστο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 στην επιβολή των περιορισμών στους εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να εφαρμοστούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Θεωρεί ότι η σχετική απόφαση της ΡΑΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει τη ρητή διατύπωση, ότι μετά την ενδεχόμενη εφάπαξ παράταση, ο περιορισμός του 5-10% θα παραμείνει μόνο για την εταιρεία που το μερίδιο λιανικής προμήθειάς της ξεπερνά το 50% και προτείνει για το πρώτο τρίμηνο του 2021 να μη γίνει οριζόντια εφαρμογή ενός ποσοστού σε προμηθευτές άνω του 4% (μερίδιο αγοράς) αλλά να ακολουθηθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση του περιοριστικού ποσοστού.

Όπως επισημαίνει στη σχετική επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο Σύνδεσμος, το πλαφόν πρέπει να αποσκοπεί στον περιορισμό της δεσπόζουσας επιχείρησης, η οποία έχει θέση καθαρού αγοραστή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, από το να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών με αγορές ενέργειας εκτός αγοράς. Για ένα μεταβατικό και μόνο διάστημα θα μπορούσε να επιβληθεί ανάλογος περιορισμός και στους υπόλοιπους προμηθευτές, με κλιμακωτή εφαρμογή.

Όσον αφορά τη λειτουργία των τριών λιγνιτικών μονάδων που απαιτούνται για τηλεθέρμανση, ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι ακόμα και το ποσοστό 5% είναι αρκετό για να καλύψει τη λειτουργία τους στο τεχνικό ελάχιστο κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών της θερμαντικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έχει ποσοστό περίπου 64% στη λιανική αγορά. Οπότε το 5% στην περίπτωση της ΔΕΗ μεταφράζεται σε περίπου 1,6-1,7 TWh/έτος. Όσο δηλαδή είναι και η παραγωγή των τριών λιγνιτικών μονάδων εάν λειτουργούν στο τεχνικό ελάχιστο συνεχώς επί πέντε μήνες.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης