Περιβάλλον

Αναπόφευκτη η αύξηση των εκπομπών CO2 το 2021 σύμφωνα με νέα έκθεση

Αναπόφευκτη η αύξηση των εκπομπών CO2 το 2021 σύμφωνα με νέα έκθεση
Η πανδημία μείωσε 7% τις φετινές εκπομπές

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε προχθές (22/12) από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UN) διαπίστωσε ότι η μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα έχει πέσει κατά 7% φέτος. Ωστόσο, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι μεγάλο ζήτημα.

Η έκθεση αναλύει το χάσμα μεταξύ της δράσης που απαιτείται βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και της μείωσης των εκπομπών που σχεδιάζονται από τις χώρες. Διαπιστώθηκε ότι μια «πράσινη ανάκαμψη» από την πανδημία, στην οποία επιταχύνονται οι αναδυόμενες δεσμεύσεις με καθαρό μηδέν, θα μπορούσε να μειώσει το 25% των εκπομπών έως το 2030. Αυτό θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 2C, όπως ορίζεται στο Παρίσι.

Το αναπόφευκτο

Η ανάκαμψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι σχεδόν αναπόφευκτη το 2021. Την περασμένη εβδομάδα, τo UN δήλωσε ότι οι χώρες σχεδίαζαν να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά 2% κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία. Για να περιοριστεί η θέρμανση στους 1,5C, ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πρέπει να μειωθεί 6% κάθε χρόνο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ότι οι εκπομπές το 2019, ένα έτος που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αντιπροσωπεύουν την αιχμή της ετήσιας ρύπανσης του άνθρακα, ανήλθαν σε 59,1 gigatonnes ισοδύναμου CO2. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των δασικών πυρκαγιών, δήλωσε το UN.

Ωστόσο, η μείωση των μετακινήσεων, της βιομηχανικής δραστηριότητας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πανδημίας θα προκαλέσει μείωση των εκπομπών 7% σε σύγκριση με πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης