Ενέργεια

Nord Stream 2: Ξεκινά η τοποθέτηση σωλήνων αερίου στα ύδατα της Δανίας 

Nord Stream 2: Ξεκινά η τοποθέτηση σωλήνων αερίου στα ύδατα της Δανίας 
Ρωσία και Ευρώπη ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση του έργου δήλωσε ο Dmitry Peskov
Σχετικά Άρθρα

Η κοινοπραξία Nord Stream 2 υπό την ηγεσία της Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσει την τοποθέτηση αγωγών φυσικού αερίου στα ύδατα της Δανίας σύμφωνα με την δανική ρυθμιστική αρχή για τη θάλασσα παρά τις απειλές των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας. 

Ρωσική απάντηση

Οι ήδη ισχύουσες και οι επαπειλούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 αποσκοπούν στο να δυσχεράνουν στο μέγιστο βαθμό την υλοποίηση του σημαντικού ενεργειακού έργου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020.Ωστόσο, επεσήμανε ότι Ρωσία και Ευρώπη ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση του έργου, που είναι τόσο σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν προλαβαίνει η κυβέρνηση να σταματήσει την κατασκευή του έργου, ο Peskov είπε: «Στην περίπτωση αυτή προκειται… να δούμε το φλυτζάνι του καφέ και να μαντέψουμε.Έχουμε τα δικά μας ζητήματα και τα λύνουμε».


Ο Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται διαμέσου θαλάσσης (LNG) στην Ευρώπη.
Η Δανική Ναυτιλιακή Αρχή εξέδωσε κοινοποίηση των έργων τοποθέτησης σωλήνων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στην κοίτη της Βαλτικής Θάλασσας από τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευση στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι το πλοίο Fortuna θα εκτελέσει τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων και θα επικουρείται από τα πλοία κατασκευής Baltic Explorer και Murman μαζί με άλλα σκάφη εφοδιασμού. Το Fortuna τοποθετεί επί του παρόντος σωλήνες στα ρηχά νερά της γερμανικής ζώνης του αγωγού μετά την επανάληψη των εργασιών αυτόν τον μήνα.

 Η κοινοπραξία Nord Stream 2 υπέβαλε ερωτήσεις στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής. "Δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε λεπτομέρειες κατασκευής", δήλωσε εκπρόσωπος. Η κοινοπραξία, με επικεφαλής τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, δεν έχει ακόμη σχεδιάσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα αγωγού με ετήσια χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αν και άνω του 90% του έργου έχει ολοκληρωθεί. 

Η ελβετική-ολλανδική εταιρεία Allseas ανέστειλε την τοποθέτηση σωληνώσεων τον Δεκέμβριο του 2019 μετά την απειλή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, αφήνοντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους δικούς της πόρους για την κατασκευή του αγωγού 1.230 χλμ. Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom στο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι γερμανικές Uniper, και Wintershall Dea της BASF, η μεγάλη αγγλο-ολλανδική Shell, η  αυστριακή OMV και η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie.

www.worlldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης