Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΙΕΑ «βλέπει» ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα το 2021

Ο ΙΕΑ «βλέπει» ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα το 2021
Η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί έως και 2,8% το επόμενο έτος
Σχετικά Άρθρα

Ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα «βλέπει» το επόμενο έτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παρά την παγκόσμια στροφή προς τις οικονομίες που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εν λόγω καύσιμο φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον ρόλο του ως η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο, αν και το μερίδιό του θα μειωθεί στο 35% το 2021 από 36,5% πέρυσι.

Η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί έως και 2,8% το επόμενο έτος, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανακάμπτει ιδιαίτερα στην Ασία, δήλωσε ο IEA στην έκθεσή του για τον άνθρακα για το 2020.

Οι προβλέψεις

Κατά τα επόμενα 5 χρόνια, η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να «εξομαλυνθεί» σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια τόνους, καθώς οι μειώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε αυξημένη χρήση στην Ασία.

Όπως διαφαίνεται, Κίνα και Ινδία θεωρούνται οι δύο βασικοί μοχλοί διατήρησης της ανόδου του άνθρακα, δεδομένου ότι βασίζουν το ενεργειακό τους μείγμα σε αυτό το καύσιμο.

Παράλληλα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα εξαφανιστεί σύντομα, ο IEA έκανε αναφορά σε πιθανές απρόβλεπτες εξελίξεις που θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση ενώ είναι πιθανό ότι η κατανάλωση κορυφώθηκε το 2013.

Ανακατατάξεις

Η ζήτηση άνθρακα στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί οριακά για πρώτη φορά από το 2012, στο 3,5%. Μέχρι το 2025, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, σε σύγκριση με  το 37% του 2000.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο έως το 2025. Μέχρι τότε, το φυσικό αέριο πιθανότατα θα έχει ξεπεράσει τον άνθρακα ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας μετά το πετρέλαιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Keisuke Sadamori, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του ΙΕΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης