Ενέργεια

Πολωνοί ακτιβιστές ζητούν από την Γερμανία να άρει την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

Πολωνοί ακτιβιστές ζητούν από την Γερμανία να άρει την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας
Έντονες αντιδράσεις από τους ακτιβιστές για την νέα σελίδα της ενεργειακής μετάβασης
Σχετικά Άρθρα

Πολωνοί ακτιβιστές για το κλίμα και το περιβάλλον ζητούν από τη Γερμανία να επανεξετάσει την απόφασή που πήρε το 2011 για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Στις 18 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ακτιβιστές από την πρωτοβουλία FOTA4Climate υπέβαλαν στη γερμανική πρεσβεία στη Βαρσοβία ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από πολωνούς επιστήμονες, διανοούμενους, ακτιβιστές και πολίτες.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες «έως ότου εφαρμοστούν αποτελεσματικές και σύγχρονες τεχνολογίες για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στη συνέχεια, τονίζουν ότι «η εγκατάλειψη πυρηνικής ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα πριν από τον πλήρη τερματισμό της καύσης σκληρού άνθρακα και λιγνίτη θα οδηγήσει σε τεχνικά και τεχνολογικά προβλήματα που θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν σύντομα και θα απαιτήσουν τη συνεχιζόμενη χρήση άλλων ορυκτών καυσίμων».

Μάλιστα, πριν ακριβώς από έναν χρόνο, η FOTA4Climate και οι υποστηρικτές της από τη Γερμανία διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο κλείσιμο του τότε πλήρως λειτουργικού πυρηνικού σταθμού της Philipsburg.

Το ιστορικό και ο αντίλογος

Στο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις για το τις προοπτικές του νέου σχεδίου και για το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί εγκαίρως.

Τέλος, στην επιστολή, που διανεμήθηκε από το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Πυρηνικής Ενέργειας της Πολωνίας το περασμένο έτος επισημαινόταν ότι: «Η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα πριν από την πλήρη μετατόπιση από την καύση άνθρακα και λιγνίτη προκαλεί βραχυπρόθεσμα πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν τεχνικά και τεχνολογικά προβλήματα. Αυτό με την σειρά του δεν θα δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ταχείας απανθρακοποίησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης