Ηλεκτρισμός

ΕΒΙΚΕΝ: Θα σβήσουν φουγάρα - Η πρόταση της ΔΕΗ που εμμένει στην θέση της

ΕΒΙΚΕΝ: Θα σβήσουν φουγάρα - Η πρόταση της ΔΕΗ που εμμένει στην θέση της

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΔΕΗ για τη σύναψη νέων συμβάσεων με τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης που έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις

Αυξήσεις τιμολογίων μεταξύ 20% και 40% και επιπλέον ρήτρα σύνδεσης τους με την Αγορά Εξισορρόπησης, προτείνει η ΔΕΗ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας οδηγώντας σε αδιέξοδο τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν θα παρέμβει για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ένα πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας.

Η θεσή της ΔΕΗ προς το WEN είναι, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να πουλάει κάτω του κόστους

Η υπόθεση αφορά τις χαλυβουργίες, τις τσιμεντοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων για τις οποίες η ενέργεια είναι ο κυριότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και κατ΄ επέκταση της ανταγωνιστικότητας τους σε σχέση με τις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ευρώπης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν διακοπεί εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να δώσει δίμηνη παράταση στα υφιστάμενα τιμολόγια και ταυτόχρονα να κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους μια σειρά από προτάσεις, που χαρακτηρίζονται ως «απαράδεκτες και εκβιαστικές».

Παύει σε δύο μήνες το συμβατικό πλαίσιο ΔΕΗ-βιομηχανιών

Όπως αναφέρουν παράγοντες της βιομηχανίας «η ΔΕΗ με αφορμή τη λειτουργία της νέας αγοράς στο πλαίσιο του Target Model, εκβιάζει τις βιομηχανίες ΥΤ, να αποδεχθούν αυξήσεις έως και 50%, απειλώντας με τελεσίγραφο ότι μετά την παρέλευση των δίμηνων διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νέας σύμβασης, παύει να υφίσταται το συμβατικό πλαίσιο μεταξύ των δυο πλευρών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ΔΕΗ αγνοεί ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής στη χώρα και προκαλεί όταν ενσωματώνει στην προσφορά της προς τις βιομηχανίες ρήτρα προσαύξησης συνδεδεμένη με το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης». Και τούτο διότι όπως εξηγεί ο κ. Κοντολέων «στη διαμόρφωση του κόστους αυτού συμβάλλει καθοριστικά η ίδια η ΔΕΗ, τόσο ως προμηθευτής με τις υπερδηλώσεις φορτίου που κάνει, όσο και ως παραγωγός με τη στρατηγική των προσφορών της, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα».

«Δυστυχώς, καταλήγει ο κ. Κοντολέων, η διαπραγμάτευση οδηγείται σε αδιέξοδο. Θεωρούμε αναγκαία την παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτό το κρίσιμο μεταβατικό διάστημα για την αγορά. Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά δυστυχώς θα δούμε να σβήνουν φουγάρα και αυτή τη φορά με απόλυτη ευθύνη του κρατικού μονοπωλίου». 

«Ρήτρα προσαύξησης» στην πρόταση

Η πρόταση της ΔΕΗ που έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και:

• Την κατάργηση της υφιστάμενης ζώνης ελαχίστου φορτίου (νύχτα και Σαββατοκύριακα) που αφορά κυρίως τις χαλυβουργίες και δευτερευόντως τις τσιμεντοβιομηχανίες οι οποίες προσάρμοσαν τη λειτουργία τους ώστε να επωφεληθούν από τη φθηνότερη τιμή ενέργειας τη νύχτα στην αγορά. Η αναπροσαρμογή έχει ωφελήσει και τη ΔΕΗ αφού τα φορτία των χαλυβουργιών τη νύχτα, είναι εκείνα που επιτρέπουν την ένταξη των λιγνιτικών της μονάδων της στην αγορά και κατ’ επέκταση τη λειτουργία τους μέσα την ημέρα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να πουλήσουν την παραγωγή τους στη λιανική τις ώρες μη λειτουργίας των χαλυβουργιών.

• Την εισαγωγή «ρήτρας προσαύξησης» συνδεδεμένη με το μεσοσταθμικό μηνιαίο κόστος των Λογαριασμών Αγοράς Εξισορρόπησης, κόστος το οποίο ως δεσπόζων παίκτης κύρια προκαλεί, ενώ ωφελείται ως παραγωγός σε βαθμό που υπερκαλύπτει τη χρέωση με την οποία επιβαρύνεται ως προμηθευτής.

Κατάργηση της έκπτωσης όγκου

Επίσης η ΔΕΗ με τη νέα πρόταση της:

• Καταργεί την υφιστάμενη έκπτωση όγκου, καθώς όπως αναφέρει o υψηλός όγκος προμήθειας των βιομηχανιών ΥΤ «δημιουργεί και αυξημένο ρίσκο για τη ΔΕΗ με τη νέα δομή της αγοράς, κάτι το οποίο έχει ληφθεί πλήρως υπόψη στο σχέδιο της προσφοράς».

• Αναφέρεται σε «διαφοροποίηση καταναλωτικής συμπεριφοράς», χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν η διαφοροποίηση αφορά το προφίλ ή την καμπύλη φορτίου ή τον όγκο κατανάλωσης.

• Καταργεί τα υφιστάμενα κριτήρια αξιολόγησης του προφίλ μιας εγκατάστασης, όπως π,χ ο Συντελεστής Χρησιμοποίησης και ή καμπύλη νυχτερινού φορτίου

• Εισάγει χρεώσεις σε περιπτώσεις «υποθετικής» παραβίασης της καταναλωτικής συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε χρέωση του συνολικού κόστους της αγοράς.

• Εισάγει ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%, επιφυλασσόμενη για τη διεκδίκηση τυχόν ζημίας.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΔΕΗ επί της ουσίας αφορά σύμβαση ενός έτους καθώς οι προτεινόμενες τιμές ενέργειας για το 2022 είναι αυξημένες κατά 15%.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης