H νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για το πλαίσιο συμμετοχής σε μία Ενεργειακή Κοινότητα ανά Περιφέρεια

H νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για το πλαίσιο συμμετοχής σε μία Ενεργειακή Κοινότητα ανά Περιφέρεια
Οι ιδιώτες με αιτήσεις σύνδεσης έως 31/12 θα μπορούν όλο το 2021 να κατακυρώσουν εκτός διαγωνισμού τιμές για δύο φ/β έως 1 MW, ενώ οι Κοινότητες έως 18 MW μέχρι τις 30/6/21 και έως δύο έργα μέχρι 1 MW έως το τέλος του 2021

Εγκύκλιο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την υποβολή και εξέταση αιτήσεων για όρους σύνδεσης έργων ΑΠΕ και ενεργειακών κοινοτήτων, εξέδωσε λίγο νωρίτερα το ΥΠΕΝ.

Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στην διαδικασία των αιτήσεων, τις ειδικές διατάξεις για τις ενεργειακές κοινότητες αλλά και τα όσα πρέπει να κάνουν ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ.

Το όριο ενός μέλους ανά Κοινότητα και σε υφιστάμενα εγχειρήματα

Την ίδια στιγμή, με την τροπολογία τίθεται απαγορευτικό στη συμμετοχή σε περισσότερες από μία ενεργειακές Κοινότητες, που έχουν συσταθεί για τον ίδιο σκοπό και στην ίδια Περιφέρεια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Μέλος Ε. Κοιν. που έχει ως σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή Υβριδικό Σταθμό, ο οποίος ενισχύεται μέσω Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης, δεν δύναται να είναι μέλος σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια και έχει τον παραπάνω σκοπό».

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού. Επομένως, για τους εν εν λόγω φορείς δεν ισχύει το ανωτέρω πλαφόν.

Για τις υπόλοιπες Κοινότητες, το ασυμβίβαστο των κοινών μελών ισχύει και για τα εγχείρημα που έχουν ήδη συσταθεί. Επομένως, οφείλουν να τροποποιήσουν τη σύνθεση των μελών τους, ώστε τα μέλη τους να μην αποτελούν μέλη και άλλης Ε. Κοιν. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με τον ίδιο σκοπό, ακόμη και σε περίπτωση αντίθετης πρόβλεψης του καταστατικού τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, το «πέναλτι» έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη σύνδεση των έργων ΑΠΕ, για τα οποία οι Κοινότητες αυτές έχουν υποβάλει αίτηση σύνδεσης. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, εάν κατά τον έλεγχο εκκρεμών αιτημάτων χορήγησης προσφοράς σύνδεσης από Ε. Κοιν., διαπιστωθεί από τον αρμόδιο Διαχειριστή ύπαρξη μελών ταυτόσημων με μέλη προϋφιστάμενης Ε. Κοιν. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με τον ίδιο σκοπό, ως ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης οριστικής προσφοράς ορίζεται η ημερομηνία καταχώρησης του τροποποιημένου καταστατικού της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.)

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την εγκύκλιο
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης