Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Εκτιμήσεις για άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων στα 56 έως 89 ευρώ/τόνο μέχρι το 2030

Εκτιμήσεις για άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων στα 56 έως 89 ευρώ/τόνο μέχρι το 2030

Η αύξηση των τιμών θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία κλάδων υψηλής έντασης εκπομπών CO2

 

Σε υψηλότατα επίπεδα της τάξης των 56 ως 89 ευρώ/τόνο CO2 εκτιμούν αναλυτές ότι θα φθάσουν οι τιμές των ρύπων ως το 2030 και μάλιστα στο βασικό τους σενάριο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του S&P Global Platts.

Οι τιμές των ρύπων ακολουθούν ανοδική πορεία και έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από τα 30 ευρώ/τόνο, ενώ η μέση ημερήσια τιμή κλεισίματος στο διάστημα από 1/1/20 ως 2/12/20 ήταν τα 24,29 ευρώ / τόνο.

Την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 32,89 ευρώ, έχοντας την αμέσως προηγούμενη ημέρα φθάσει στα 33,29 ευρώ/τόνο CO2, που αποτελεί ρεκόρ.

Παρότι στην τρέχουσα άνοδο παίζουν ρόλο και τεχνικοί παράγοντες, όπως η μετάβαση στη Φάση 4 του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αγορά ρύπων, ή το κλείσιμο θέσεων λόγω τέλους του χρόνου, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θεμελιώδεις παράγοντες ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, καθώς η προσφορά δικαιωμάτων σταδιακά περιορίζεται λόγω της πράσινης πολιτικής της ΕΕ, η οποία παράλληλα εξετάζει αλλαγές στο αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς. 

Αναθεώρηση του Μηχανισμού Εμπορίας

Ο διπλασιασμός των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία κλάδων υψηλής έντασης εκπομπών CO2, όπως είναι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και των βαριών βιομηχανιών παραγωγής της Ευρώπης όπως τα μέταλλα, τα χημικά και τα διυλιστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την αναθεώρηση του Μηχανισμού Εμπορίας Ρύπων, εν όψει της επικαιροποίησης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2021.

Η εταιρεία ανάλυσης αγοράς ICIS αναμένει -στο χαμηλό της σενάριο- ότι οι τιμές των ρύπων θα φθάσουν στα 56 ευρώ / τόνο έως το 2030. Άλλη εταιρία, η Energy Aspects με έδρα το Λονδίνο προβλέπει υψηλότερη τιμή, τα 65 ευρώ/ τόνο CO2 έως το 2030, ενώ το Bloomberg NEF και η ομάδα χρηματοοικονομικής ανάλυσης Refinitiv τοποθετούν τις τιμές σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα στα 79 ευρώ/τόνο και στα 89ευρώ / τόνο CO2 έως το 2030, αντίστοιχα.

Οι εκτιμήσεις της S&P Global Platts Analytics δείχνουν τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 48 ευρώ / τόνο CO2 έως το 2030.

Ευρεία σύγκλιση απόψεων

«Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού μεσομακροπρόθεσμα φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση δικαιωμάτων, η πρόβλεψή μας λαμβάνει υπόψη τη μείωση της προσφοράς δικαιωμάτων μετά το 2020, καθώς και τη συνεχιζόμενη λειτουργία του αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών μακροπρόθεσμα δήλωσε στέλεχος Platts Analytics.

Η ευρεία σύγκλιση απόψεων των αναλυτών για μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των τιμών του CO2 αντικατοπτρίζει τους σαφείς πολιτικούς στόχους της ΕΕ να περιορίσει τη διάθεση δικαιωμάτων με την πάροδο του χρόνου και να χρησιμοποιήσει την εμπορία ρύπων για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Στο οπλοστάσιο της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων σε νέους τομείς.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης