Ενέργεια

Οι κινεζικές ενεργειακές αντιμέτωπες με τη διαγραφή από το NYSE

Οι κινεζικές ενεργειακές αντιμέτωπες με τη διαγραφή από το NYSE
Η CNOOC είναι στην αμερικανική «μαύρη λίστα» των εταιρειών με δεσμούς με τον κινεζικό στρατό
Οι κινεζικές εταιρείες αργού πετρελαίου που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη ενδέχεται σύντομα να αποβληθούν, αφού το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οδήγησε στην έξοδο τρεις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με έδρα στην Κίνα, αναφέρει το Bloomberg, λόγω των φερόμενων δεσμών με τον κινεζικό στρατό.

"Περισσότερες κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να διαγραφούν στις ΗΠΑ και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να έρθουν ως το επόμενο κύμα", δήλωσε στο Bloomberg εκτελεστικός διευθυντής μιας τράπεζας επενδύσεων με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Ο Steven Leung, ωστόσο, πρόσθεσε ότι για τις τηλεπικοινωνίες, τουλάχιστον, ο αντίκτυπος της κατάργησης δεν θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρός, καθώς δεν διαπραγματεύονταν τόσο ενεργά στο NYSE.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η CNOOC, η κρατική υπεράκτια εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου, είναι η πιο πιθανή να ακολουθήσει τις τρεις τηλεπικοινωνιακές στην έξοδο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε πέρυσι την CNOOC σε μια «μαύρη λίστα» εταιρειών με δεσμούς με τον κινεζικό στρατό. Η «μαύρη λίστα» περιορίζει αποτελεσματικά την πρόσβαση αυτών των εταιρειών σε κεφάλαια από επενδυτές των ΗΠΑ και την πρόσβαση των επενδυτών σε μετοχές αυτών των εταιρειών.
Η CNOOC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιας εξερεύνησης της Κίνας και η μόνη μεταξύ των κρατικών πετρελαϊκών γίγαντων που εστιάζεται αποκλειστικά στην εξερεύνηση και την παραγωγή.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση επενδύσεων που δημοσιεύτηκε στο Yahoo Finance, η CNOOC είναι μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, διότι κατέχει το μονοπώλιο της υπεράκτιας εξερεύνησης μέσω πολλών συμβάσεων κατανομής της παραγωγής.
Η CNOOC διαθέτει επίσης μερικά από τα χαμηλότερα all-in κόστη στον κόσμο. Σε απάντηση στις ενέργειες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Πεκίνο έχει απειλήσει με τη δική του «μαύρη λίστα» αμερικανικών εταιρειών, αν και οι τελευταίες δηλώσεις από την Κίνα έχουν κατεβάσει τους τόνους. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των εταιρειών του, μετά τις ειδήσεις για τη διαγραφή των τριών τηλεπικοινωνιακών, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο από κοινού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης