Ενέργεια

Πόσο εφικτή μπορεί να είναι η επιστροφή των ΑΔΙ για την Χονδρική Ρεύματος

Πόσο εφικτή μπορεί να είναι η επιστροφή των ΑΔΙ για την Χονδρική Ρεύματος
Το προβλήματα της Αγοράς Εξισορρόπησης αναζητούν άμεσες  λύσεις

Αντιμέτωπος με το μείζον ζήτημα της εξομάλυνσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, θα βρεθεί ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία συζητήσεων και παλινωδιών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων, ο Κωστής Χατζηδάκης προώθησε και έθεσε σε εφαρμογή το περίφημο Target Model, φέροντας στη χώρα την ευρωπαϊκή ενεργειακή πραγματικότητα.
Όμως η εφαρμογή του Target Model, όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση «παιδικές ασθένειες», οι οποίες όμως τείνουν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα τιμών στη λιανική αγορά ρεύματος, στη βιομηχανία, αλλά και να οδηγήσουν σε μείζονες επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο λόγος για την περίφημη αγορά εξισορρόπησης εντός της οποίας καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές με αποτέλεσμα το κόστος εξισορρόπησης να φθάσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Target Model τα 140 εκατ. ευρώ.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει δρομολογηθεί μέσω μιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, επί της πρότασης της, που προβλέπει την επιβολή για μεταβατικό διάστημα τριών μηνών, ανώτατων και κατώτατων ορίων τιμών εντός των οποίων θα μπορούν να κινηθούν οι παίκτες.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθεί πολύ γρήγορα αντιμέτωπη με ένα κουβάρι αντιτιθέμενων απόψεων και θέσεων, που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης από όλους τους παίκτες της αγοράς ενέργειας.

H επιστροφή των ΑΔΙ

Μεταξύ του πλήθους των θέσεων που διατυπώθηκαν και οι οποίες κινούνται από τη μια άκρη έως την άλλη του φάσματος. Δηλαδή από το να μην ληφθεί κανένα μέτρο γιατί αυτό αντιβαίνει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, έως το να επιβληθούν ρυθμιστικά μέτρα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το τρίμηνο που προτείνει η ΡΑΕ και τα όποια μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ, εκφράστηκε και μια άποψη που μοιάζει να επιδιώκει εκτόνωση της κατάστασης με την αναζήτηση μια χρυσής τομής.
Πρόκειται για την πρόταση της NRG του ομίλου Βαρδινογιάννη για την υιοθέτηση μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Η πρόταση, η οποία πάντως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, που για λόγους αρχής είναι πολύ φειδωλή με την έγκριση μηχανισμών στήριξης, τη διερεύνηση των αναγκών υιοθέτησης ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος, ο οποίος θα αναλάβει να αποζημιώνει τους θερμικούς παραγωγούς για τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις οι οποίες δεν καθίσταται δυνατόν να αποζημιωθούν από τις αγορές.
Όπως σημειώνει η NRG στην επιστολή της προς τη ΡΑΕ ένας τέτοιος μηχανισμός θα έχει συγκεκριμένο, σταθερό και μετρήσιμο κόστος.

Ανάγκη ανασχεδιασμού

Ειδικότερα, ο μηχανισμός θα αναλάβει να αποζημιώνει τους θερμικούς παραγωγούς για τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις οι οποίες δεν δύναται να αποζημιωθούν από τις αγορές και ο οποίος θα έχει συγκεκριμένο, σταθερό και μετρήσιμο κόστος.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία προμήθειας αναγνωρίζει τόσο συστημικούς όσο και συμπεριφορικούς λόγους που προκάλεσαν τέτοιες εξελίξεις στην αγορά εξισορρόπησης και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της ΡΑΕ, με τελικό στόχο τα όποια μέτρα να οδηγήσουν μελλοντικά στην διαμόρφωση ορθών σημάτων τιμών σε όλες τις χρονικές διαστάσεις της χονδρεμπορικής αγοράς (forward, day-ahead, intra-day, balancing).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης