Τελευταία Νέα

Το …πράσινο μίλι του Κώστα Σκρέκα

Το …πράσινο μίλι του Κώστα Σκρέκα
Το μεγάλο στοίχημα για το νέο ενεργειακό επιτελείο η υλοποίηση των μεγάλων επενδύσων σε ΑΠΕ και οι αναμενόμενες περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Το μεγάλο βήμα στον …μακρύ δρόμο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, καλείται να κάνει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Στο νέο του γραφείο θα βρει σήμερα, μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες, τις οποίες θα πρέπει να κλείσει άμεσα προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Με δεδομένο το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για υλοποίηση έργων ΑΠΕ θα πρέπει να προωθηθούν, εντός του επόμενου τριμήνου, οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση της β΄ φάσης αδειοδότησης.
Επίσης, εκκρεμούν τα ρυθμιστικά πλαίσια των διαφόρων καινοτόμων τεχνολογιών ΑΠΕ, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας ή ολοκλήρωσης.
Για τα υπεράκτια πάρκα, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ήδη επεξεργάζονται ρύθμιση που αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές της άνοιξης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται έμφαση στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των θαλάσσιων υποδομών, την ηλεκτρική διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα και στον τρόπο αποζημίωσής τους.

Η αποθήκευση στο επίκεντρο

Νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται επίσης για την αποθήκευση ενέργειας ώστε να αποκτήσει κεντρική θέση το ενεργειακό σύστημα.
Κι αυτό διότι όσο αυξάνονται τα μερίδια των ΑΠΕ, αυξάνεται και η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησής.
Στο υπουργείο έχει συσταθεί η ομάδα, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος, έως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να προτείνει νομοθετικές παρεμβάσεις για τη συμμετοχή των μονάδων αποθήκευσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ως ανεξάρτητοι συμμετέχοντες ή μέσω εκπροσώπησης, για το πλαίσιο αδειοδότησης, τη στήριξη των έργων αποθήκευσης με συμμετοχή σε μηχανισμούς ισχύος, την ανάπτυξή τους σε μη Διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) κλπ.
Ήδη στη …γραμμή εκκίνησης περιμένουν μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος κ.ά, αλλά και πολλοί ξένοι παίκτες.

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει η ίδια η Γενική Γραμματέας Ανάπτυξης και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία παραμένει στη θέση της, «η δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης και τη συμμετοχή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για το 2021, μαζί με τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως είναι το υδρογόνο και τα υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά».
Όσο για το καθεστώς στήριξης των υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ - στα νησιά ήδη υπάρχουν πολλές ώριμες επενδυτικές προτάσεις - η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρισκόταν κοντά σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα καθεστώς που θα είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο και θα προβλέπει διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ώστε να επιλέγεται ο παραγωγός που θα υλοποιήσει το έργο με την χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης.
Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η διαμόρφωση των νέων διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ, με επίκεντρο και τους διαγωνισμούς που αφορούν στα μικρά φωτοβολταϊκά έργα και σε εκείνα που αναπτύσσουν οι ενεργειακές κοινότητες.

«Στοίχημα» η ανάσχεση στο κύμα αμφισβητήσεων

Το νέο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσει μάχη και στο πεδίο των αντιπαραθέσεων μεταξύ επενδυτών και τοπικών κοινωνιών.
Το κύμα αμφισβήτησης για την εγκατάσταση μεγάλων έργων ΑΠΕ διαρκώς μεγαλώνει, με κίνδυνο πολλά σημαντικά έργα να καθυστερούν ή ακόμη και να ακυρώνονται.
Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, με πολύχρονη πείρα στα συγκεκριμένα ζητήματα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος του γνωστού για τις οικολογικές του ανησυχίες κ. Γιώργου Αμυρά, και αναμένουν τις κινήσεις του σχετικά με τις χωροθετήσεις και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «το στοίχημα είναι οι διαδικασίες να τρέχουν γρήγορα, στη βάση πάντα της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας».

Κι αυτό διότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αλλά ο δρόμος για να μετατραπεί σε εγκατεστημένη ισχύ είναι μακρύς.
Σήμερα, στην Ελλάδα 10,5 GW ΑΠΕ βρίσκονται σε λειτουργία και για κάλυψη των στόχων του ΕΣΕΚ χρειάζονται 19 GW έως το 2030, δηλαδή συνολικές επενδύσεις περίπου 9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ήδη βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης συνολικά 2,7 GW έργων ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών, έργα συνολικής ισχύος 26 GW ωριμάζουν, και άλλα έργα ισχύος 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας, χωρίς να συνυπολογίζονται και τα γιγαβάτ που εξελίσσονται ως «στρατηγικές επενδύσεις».

Επίσης, το ΥΠΕΝ έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων για δανειοδοτήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το σχετικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ υποβλήθηκαν 1.864 αιτήσεις συνολικής ισχύος 45,55 GW, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί νέα ανταγωνιστική διαδικασία, ισχύος 350 MW και αναμένεται ακόμη η διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού υπό το νέο πλαίσιο, που ήδη κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και βρίσκεται σε πορεία έγκρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης