Ενέργεια

«Πράσινη» καινοτομία στην Αυστραλία με συστήματα αποθήκευσης - Βίντεο

«Πράσινη» καινοτομία στην Αυστραλία με συστήματα αποθήκευσης - Βίντεο
Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αναδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Το ζήτημα της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας εξετάζει ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα για την παραγωγή ενέργειας. Ενδεικτικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της ακτής Sunshine στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που αναδεικνύει την πράσινη καινοτομία.

Όπως αναμεταδίδει το electrek.co, η αποθήκευση θερμικής ενέργειας δοκιμάζεται και αναπτύσσεται σε μια ποικιλία εφαρμογών.

Οι προβλέψεις

Ο IRENA δηλώνει ότι η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης θερμικής ενέργειας θα μπορούσε να τριπλασιαστεί σε μέγεθος έως το 2030, ξεπερνώντας τα 800 GWh μέσα σε μια δεκαετία. Οι επενδύσεις αποθήκευσης θερμικής ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

Το Πανεπιστήμιο της ακτής Sunshine (USC) στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, έχει ήδη αποδείξει ότι η αποθήκευση θερμικής ενέργειας είναι αποτελεσματική. Το σύστημα ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2019 και είναι το πρώτο του είδους του στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Η λειτουργία του συστήματος

Διαθέτει μια τριώροφη δεξαμενή αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που κατασκευάστηκε από την εταιρεία περιβαλλοντικών λύσεων Veolia και λειτουργεί ως «μπαταρία» και περίπου 6.500 ηλιακούς συλλέκτες σε στέγες της πανεπιστημιούπολης και στα γκαράζ στάθμευσης.

Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό ισχύος 2,1 MW παράγει αρκετή ενέργεια για την ψύξη 4,5 μεγαλίτρων νερού. Το κρύο νερό αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για κλιματισμό, ο οποίος καταναλώνει περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της πανεπιστημιούπολης.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, η USC κυκλοφόρησε τα στοιχεία απόδοσης του συστήματος και υπήρξε μεγάλη επιτυχία. Παρήγαγε περισσότερα από 3 GWh ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας του. Έβαλε επίσης 2 GWh ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο του Queensland. Το έργο, το οποίο αναμένεται να έχει 25 χρόνια ζωής, θα εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος της USC είναι να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης