Πετρέλαιο

Σε υψηλό 11 μηνών το πετρέλαιο - Στα 54 δολ. το βαρέλι κινείται το brent, στα 50 δολ. το αργό

Σε υψηλό 11 μηνών το πετρέλαιο - Στα 54 δολ. το βαρέλι κινείται το brent, στα 50 δολ. το αργό
Η Goldman Sachs βλέπει τη ζήτηση να ανακάμπτει μέχρι τον Μάρτιο και το Brent στα 65 δολάρια στο τέλος του έτους
Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι αγορές πετρελαίου με αύξηση περισσότερο από 5% στις τιμές αυτή την εβδομάδα μετά  την είδηση για συμφωνία στον ΟΠΕΚ +. Η ομάδα παραγωγών πετρελαίου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι τα μέλη θα διατηρήσουν την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό σταθερή αντί να την αυξήσουν, με το Ριάντ να αποκαλύπτει αργότερα εθελοντικές περικοπές επιπλέον 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα επίπεδα παραγωγής του Ιανουαρίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Περί τις 18:35 ώρα Ελλάδας το Brent διαπραγματευόταν με άνοδο 1,64% στα 54,48 δολ. το βαρέλι, μετά από άνοδο 5% την Τρίτη, σε υψηλό 11 μηνών. Το αργό σημείωνε άνοδο 1,52% στα 50,69 δολάρια το βαρέλι.

Το CNBC θέτει το ερώτημ: θα μπορούσε το αργό να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία πάνω από 60 $ το βαρέλι το 2021; Όχι εάν οι προοπτικές αρκετών προβλέψεων είναι σωστές, οι οποίες παγώνουν τις ελπίδες για πλήρη ανάκαμψη της ζήτησης, καθώς τα εμβόλια Covid-19 διατίθενται σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Δημοσκόπηση αναλυτών στο Reuters στα τέλη Δεκεμβρίου έδειξε μια ευρεία προσδοκία ότι το Brent θα έχει κατά μέσο όρο «μια άνοδο άνω των 50 $ / bbl φέτος», ανέφερε report της PVM Oil Associates την Τετάρτη. «Στην καρδιά αυτής της ζοφερής πρόβλεψης είναι ο βασικός κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου το 2021: το νέο στέλεχος Covid-19 που προκάλεσε μια σειρά από νέα μέτρα lockdown θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ταξιδιού;»

Εκτός από την αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία, με πολλές χώρες να βλέπουν αυξημένα κρούσματα και ορισμένες να βλέπουν νέα lockdown για τη νέα και εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του Covid, η τιμή του αργού θα εξαρτηθεί επίσης από τη Σαουδική Αραβία και την προθυμία της Ρωσίας να παραμείνει πιστή στις συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + - διαμάχες οι οποίες έχουν δει στην κατάρρευση συμφωνιών στο παρελθόν.

Επιστροφή σε 65 δολάρια;

Παρά την άνοδο των τιμών, οι προβλέψεις επέλεξαν να δουν την έκπληξη των περικοπών παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας αυτό που ήταν: δείκτης εξασθένισης της ζήτησης.Ο ΟΠΕΚ + τον Δεκέμβριο ήδη καθυστέρησε το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Ιανουάριο.

Η προσοχή παραμένει στις σχέσεις μεταξύ των μελών, με τον Σαουδάραβο υπουργό Ενέργειας Abdulaziz bin Salman να επισημαίνει την ανάγκη για «σύνεση». Όπως σημειώνεται από την εταιρεία ανάλυσης Kpler: «Στα 3.637 mb (εκατομμύρια βαρέλια), τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να είναι 220 mb υψηλότερα ετησίως, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί 126 mb από τα υψηλά τους τον Ιούλιο του 2020.»

Η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs βλέπει επίσης βραχυπρόθεσμη αναιμική ζήτηση. Αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της για το υπόλοιπο του έτους είναι πολύ πιο αισιόδοξες.«Παρά αυτήν τη μαζική συμφωνία εφοδιασμού (από τον ΟΠΕΚ), πιστεύουμε ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα αντικατοπτρίζει σημάδια εξασθένησης της ζήτησης καθώς επιστρέφουν τα lockdown, με το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι πραγματικά πιο αδύναμο από ό, τι προηγουμένως», έγραψε η ενεργειακή ομάδα της Goldman σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ωστόσο, πρόσθεσαν: «Η δράση της Σαουδικής Αραβίας και η προοπτική για μια σφιχτή αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης τονίζει την ικανότητα επανεκκίνησης της παραγωγής, πιθανότατα θα υποστηρίξει τις τιμές τις επόμενες εβδομάδες, οδηγώντας μας να επαναλάβουμε την ανοδική μας άποψη.»Η τράπεζα βλέπει το πετρέλαιο στα 65 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους."Η δική μας πρόβλεψη για το Brent στο τέλος του έτους για 65 $ / bbl εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και των συναίνεσης", σημείωσε η τράπεζα.

Η Goldman βλέπει τη ζήτηση να ανακάμπτει μέχρι τον Μάρτιο, λόγω του βελτιωμένου καιρού και των αυξημένων εμβολιασμών. Η αύξηση της παραγωγής σε αυτό το σημείο θα πάρει χρόνο και η τράπεζα προβλέπει έλλειμμα 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο «παρά την αύξηση της παραγωγής του OPEC + κατά 4 mb / ημέρα, ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο».«Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στη στήριξη των τιμών ενόψει των κινδύνων ζήτησης, δεδομένης της δέσμευσης της Σαουδικής Αραβίας για εξισορρόπηση της αγοράς». «Οι τιμές θα βλέπουν περιορισμένο ανοδικό δυναμικό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM Oil Associates την Τετάρτη.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης