Διεθνή

Το Κογκρέσο προχώρησε στην επικύρωση της προεδρίας Biden – Στους 4 οι νεκροί, ανοδικά τα futures σε Wall

Το Κογκρέσο προχώρησε στην επικύρωση της προεδρίας Biden –  Στους 4 οι νεκροί, ανοδικά τα futures σε Wall
Τα futures της Wall Street κινούνται ανοδικά παρά την πρωτοφανή αυτή εικόνα

Το Κογκρέσο προχώρησε στην επικύρωση της προεδρίας Biden μετά και την απόρριψη από την πλευρά της Γερουσίας με ψήφους 92 έναντι 7 της ένστασης των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα των Εκλεκτόρων για το εκλογικό αποτέλεσμα της Πενσυλβάνια σύμφωνα με το CNBC.

O Βiden πήρε 306 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων, 33 περισσότερες από όσες χρειαζόταν για να ανακηρυχθεί πρόεδρος.

Oι νεκροί μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν από τους οπαδούς του Trump στο Καπιτώλιο ανέρχονται σε 4. Η εικόνα που δημοσιοποίησαν τα διεθνή μέσα δείχνουν τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών εκτός του Καπιτωλίου, έχει προκαλέσει σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο.

0877.JPG

Παρά την πρωτοφανή αυτή εικόνα και τις κρίσεις για την αμερικανική δημοκρατία, οι αγορές έχουν αντιδράσει ψύχραιμα με αποτέλεσμα τα futures της Wall Street να κινούνται ανοδικά και για τον Nasdaq μετά το ρεκόρ του Dow χθες (6/1/2021).

Αντίστοιχα, τα futures του Dax στις 13.960 μονάδες στο +0,8%, ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.  

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, στο περιθώριο μπαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ύστερα από την χθεσινή πρωτοφανή εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.

3.jpg


00.jpg

65.jpg


2222.jpg

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Γερουσία



Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τις δύο έδρες στην Γεωργία ενώ την ίδια ώρα ο Biden ζήτησε από την τηλεόραση από τον Trump να υπερασπιστεί το Σύνταγμα.
Και αυτό γιατί μετά την έκκλησή του για κινητοποίηση των οπαδών του, έχουν συμβεί ακραίες καταστάσεις στο Capitol Hill με τραυματισμούς κρατικών υπαλλήλων και διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα επικύρωνε την εκλογή Biden.
Tα διεθνή media παρουσίασαν φωτογραφίες πεδίου μάχης στο εσωτερικό του Capitol Hill ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς.
Μεταξύ άλλων ο Biden μίλησε για επικράτηση χάους, αναρχίας και υπογράμμισε ότι η χώρα εκτίθεται παγκοσμίως.
Ο Trump ζήτησε από τους οπαδούς του να αποχωρήσουν από το Capitol Ηill.

Ψύχραιμη αντίδραση από τις αγορές, τι αλλάζει για την οικονομία

Oι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα, καθώς απλά ανέκοψαν την μεγάλη άνοδο και έκλεισαν σε θετικά επίπεδα με τον DOW και τον Rusell 2000 σε νέα ρεκόρ.
Ανησυχία επικρατεί για το NASDAQ καθώς ο πλήρης έλεγχος από τους Δημοκρατικούς ανοίγει τον δρόμο για παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις - κολοσσούς της τεχνολογίας.
Παράλληλα η άνοδος των αποδόσεων του 10ετούς - treasury στο 1,03% προεξοφλεί τόσο την άυξηση του αμερικανικού χρέους, η Goldman εκτιμά σε πρόσθετα 700 δισ ευρώ το νέο πακέτο που θα περάουν οι Δημοκρατικοί, όσο και την μελλοντική αύξηση του πληθωρισμού.
Με τον πλήρη έλεγχο πλέον των Δημοκρατικών η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ θα βασιστεί σε μεγαλύτερη άυξηση των κρατικών δαπανών και αύξηση φορολογίας για τους μεγάλους επενδυτές μελλοντικά.
Βραχυπρόθεσμα οι αγορές δεν θα επηρεαστούν αλλά σίγουρα μπαίνουν νέοι παράμετροι.
Κορυφαίος οικονομολόγος της Citi διερωτήθηκε πώς η FED θα μπορέσει να διατηρήσει με τα δεδομένα που έρχονται την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για 3 χρόνια.

Η κλιμάκωση της κρίσης

Οι οπαδοί του Trump περικύκλωσαν το Capitol Hill και η αστυνομία εκκένωσε την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων.
O Trump αφού ζήτησε από τους οπαδούς του να κινητοποιηθούν στην συνέχεια ζήτησε από την Εθνοφρουρά να παρέμβει.
Το Πεντάγωνο ήλθε σε επαφή με τους επικεφαλής του Κογκρέσσου.
Οι Γερουσιαστές κλήθηκαν να μείνουν μακριά από ενδεχόμενους στόχους βολής.
Ο αντιπρόεδρος Pence μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος.
Η κινητοποίηση των οπαδών Trump έγινε αφού το ζήτησε ο ίδιος, ο πρώην πρόεδρος.
Έτσι το Κογκρέσσο δεν μπόρεσε να ανακηρύξει τον Biden νέο πρόεδρο, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Οι αγορές έχασαν την ορμητική άνοδο, περιορίζοντας τα κέρδη.
Πριν την διακοπή της συνεδρίασης ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών M.McConnell είχε αδειάσει τον Trump στα θέματα νοθείας κατά την ομιλία του.
Όμως ήταν η πολιτική του ιδίου που στοίχισε στους Ρεπουμπλικάνους τον έλεγχο της Γερουσίας καθώς αρνήθηκε ένα μεγαλύτερο πακέτο από τα 900 δισ που οι Δημοκρατικοί ζητούσαν και στο οποίο συμφωνούσε και ο Trump.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης