Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 55 δολάρια κινείται το Brent, στα 51 δολάρια το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Πάνω από τα 55 δολάρια κινείται το Brent, στα 51 δολάρια το αργό
Στο 6% τα εβδομαδιαία κέρδη

 

Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό έντεκα μηνών την Παρασκευή ολοκληρώνοντας με κέρδη την εβδομάδα, υποστηριζόμενες από τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή και παγκόσμιο μετοχικό ράλι, καθώς οι επενδυτές κοίταξαν πέρα από τις αυξανόμενες περιπτώσεις κοροναϊού.

Περί τις 18:15 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 2,13%, στα 55,54 δολ. το βαρέλι το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κέρδισε 1,83%, στα 51,76 δολάρια, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Και τα δύο συμβόλαια ήταν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη άνω του 6%. «Η έκπληξη είναι που η Σαουδική Αραβία κρατάει τους «ταύρους» στο τιμόνι», δήλωσε ο Stephen Brennock του μεσίτη PVM. "Θα χρειαστεί ένας γενναίος επενδυτής για να ποντάρει ενάντια στην τρέχουσα ανοδική πορεία του παιχνιδιού." Αυτή τη βδομάδα η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για επιπλέον, εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ως μέρος μιας συμφωνίας σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + θα διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή ενόψει των lockdowns για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να δουν μια διόρθωση τους επόμενους μήνες εάν τα ράλι τους δεν υποστηρίζονται από την ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων.

Ζήτηση

Σοβαροί περιορισμοί κινητικότητας σε όλο τον κόσμο για να συγκρατηθεί η αύξηση του COVID-19, που επηρεάστηκε από τις πωλήσεις καυσίμων, αποδυνάμωσαν την προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021.
"Παρά την εκτεταμένη αισιοδοξία, η αγορά παραμένει εύθραυστη καθώς το COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται ... Καθώς οι άνθρωποι κάθονται στο σπίτι και καταναλώνουν και μετακινούνται λιγότερο, η ζήτηση πετρελαίου θα αγωνιστεί να ανακάμψει πλήρως το πρώτο τρίμηνο του 2021", δήλωσε αναλύτρια πετρελαϊκών αγορών της Rystad Energy, Paola Rodriguez Masiu.
Η πανδημία έφθασε στον υψηλότερο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ ακόμη, σκοτώνοντας περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε μια μέρα, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις καθημερινές περιπτώσεις σε περισσότερο από πέντε μήνες και η Ιαπωνία μπορεί να επεκτείνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα από την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο.

Αγορές

Το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές προσέφερε επίσης υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να φτάνει σε υψηλό τριών δεκαετιών, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος.
Σε ένδειξη αυστηρότερης προσφοράς μετά τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας, επτά φορτία αργού Βόρειας Θάλασσας αγοράστηκαν και πωλήθηκαν στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που πραγματοποίησε η Platts την Πέμπτη. Κανονικά, μόνο ένα ή δύο φορτία αλλάζουν χέρια κάθε μέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης