Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ενεργειακό χάρτη για μηδενικές εκπομπές CO2 ετοιμάζει ο ΙΕΑ

Ενεργειακό χάρτη για μηδενικές εκπομπές CO2 ετοιμάζει ο ΙΕΑ
Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας λεπτομερώς όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία για να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol εξηγεί ότι ο Οργανισμός σχεδιάζει να δημοσιεύσει έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για το πώς ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας μπορεί να φτάσει το μηδέν έως το 2050.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας λεπτομερώς όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η παγκόσμια οικονομία για να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι το έγγραφο θα είναι "ζωτικής σημασίας" πριν από την επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26) που θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, όπου οι χώρες θα εκθέσουν τα τελευταία σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους.

«Υψηλές προσδοκίες»

Παράλληλα, ο Fatih Birol επισήμανε ότι: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συλλογικές μας προσδοκίες μπορούν να μετατραπούν σε σκληρή πραγματικότητα, επειδή οι υποσχέσεις, όσο καλοπροαίρετες και αν είναι, μπορούν να σπάσουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες έχουν δημιουργήσει εγχώριες νομικές δομές για να «κρατούν τις σημερινές κυβερνήσεις υπόλογες για την εκπλήρωση των υποσχέσεων τους για αύριο».

Επιπλέον, τόνισε την σημασία της διεθνούς αντίληψης για τα πράγματα τονίζοντας ότι: «Οι εθνικές προσεγγίσεις δεν αρκούν για να επιτύχουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Απεναντίας, πρέπει να σκεφτόμαστε με γνώμονα την παγκόσμια πραγματικότητα».

Αυτό θα περιλαμβάνει βελτιωμένους μηχανισμούς για τον συντονισμό της υποστήριξης για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ώστε να τους παρέχεται γρήγορη πρόσβαση σε "τεχνογνωσία, χρηματοδότηση και τεχνολογίες για την παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας για όλους τους πολίτες τους».

Στο άρθρο του κατέληξε λέγοντας ότι θα χρειαστεί να να υπάρξουν ισχυρότερες παγκόσμιες προσπάθειες για την «προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών».

Η ώθηση του πετρελαίου

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό να αρχίσουν να δίνουν ώθηση στην ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως.

Είχε μάλιστα περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ζήτησης για το 2021 κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως, στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης