Επικαιρότητα

Αγωνία για Αττική και γ’ κύμα κορωνοϊού - Γρίφος το λιανεμπόριο

Αγωνία για Αττική και γ’ κύμα κορωνοϊού - Γρίφος το λιανεμπόριο
Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα - Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τη στιγμή που εντείνονται και οι πιέσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μετά και την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων.
Με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να ζητούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους υπό τον φόβο της οικονομικής ανασφάλειας, οι ειδικοί καλούνται για ακόμα μια φορά να σταθμίσουν τον κίνδυνο της επιδημίας και τις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία και από την άλλη την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η οικονομία.

 

Αυτήν την φορά οι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν - και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - αν θα ανοίξουν το λιανεμπόριο από την ερχόμενη εβδομάδα ή θα εισηγηθούν να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, μια και τα δύο να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα, θεωρείται απίθανο.
Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως τη δεδομένη χρονική στιγμή, πρέπει να γίνουν αργά και προσεκτικά βήματα, διότι οποιαδήποτε εσπευσμένη κίνηση, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Άλλωστε επισημαίνουν πως ιδιαίτερα στην Αττική, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τονίζουν πως ακόμα δεν έχει γίνει σαφές ποιο είναι το αποτύπωμα των εορτών στην επιδημία και υπογραμμίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως σε περίπτωση που υπάρξει ένα γ’ κύμα της επιδημίας, το ΕΣΥ δεν θα καταφέρει να το διαχειριστεί.
Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως αν το τρίτο αυτό κύμα εκδηλωθεί στην Αττική, τότε οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Σε κάθε περίπτωση οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν γνωστές την ερχόμενη Παρασκευή 15/1, ενώ από το Σάββατο 16/1 αναμένεται να αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί των ανθρώπων που είναι άνω των 85 ετών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης