Ενέργεια

Credit Susse: Biden και Σ. Αραβία αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στην ενέργεια – Ποιοί είναι οι κερδισμένοι

Credit Susse: Biden και Σ. Αραβία αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στην ενέργεια – Ποιοί είναι οι κερδισμένοι
Άνοδος των τιμών του πετρελαίου και ανάπτυξη των ΑΠΕ προβλέπει ο οίκος

 

Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και η επικράτηση των Δημοκρατικών στην Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για την άνοδο του πετρελαίου και την ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για αρκετές αμερικανικές και ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες σύμφωνα με εβδομαδιαίο report της Credit Sussie.

Η περικοπή παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία σε συνδυασμό με την νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές της Γεωργίας για την Γερουσία ώθησε το Brent στα 55 δολ./bbl την περασμένη εβδομάδα.
Με τη Γερουσία να ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, η κυβέρνηση Biden μπορεί τώρα να θέσει περισσότερους περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και να μειώσει τη δραστηριότητα γεώτρησης σε ομοσπονδιακή γη.
Η χαμηλότερη άνοδος της παραγωγής βραχυπρόθεσμα μειώνει τον βασικό κίνδυνο για τις τιμές: ότι οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου αυξάνουν την παραγωγή όταν ο ΟΠΕΚ + ελέγχει την προσφορά και έτσι οι τιμές ενισχύονται.

Gredit1.13

Ποιες εταιρείες πετρελαίου επωφελούνται

Ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου με μικρή ή καθόλου έκθεση στις γεωτρήσεις στις ΗΠΑ επωφελούνται , όπως η Eni (3% της συνολικής παραγωγής), η Total (5%), η Shell (17%) και η Equinor (18%), επειδή τα μερίδιά τους είναι πολύ ασφαλέστερα καθώς παράγουν επαρκή ταμειακή ροή 50-55 USD / bbl στο Brent Επίσης αμερικανικές εταιρείες με ελάχιστο ή καθόλου όφελος από την έκθεση σε ομοσπονδιακή γη, όπως Pioneer, Apache, Cabot, Parsley.
Το σχέδιο καθαρής ενέργειας του Biden οδηγεί την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για μέτρα τόνωσης 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι στόχοι της καθαρής ενέργειας μπορούν πλέον να επιτευχθούν ευκολότερα με την υποστήριξη του Κογκρέσου.
Στους στόχους περιλαμβάνεται η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στις ΗΠΑ το αργότερο το 2050, εξαλείφοντας τις εκπομπές άνθρακα από σταθμούς παραγωγής ενέργειας έως το 2035.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ προβλέπει ότι η αιολική και ηλιακή χωρητικότητα των ΗΠΑ πρέπει να αυξηθεί 3,5 και 10 φορές, αντίστοιχα, έως το 2040.

Ποιες εταιρείες ΑΠΕ επωφελούνται

Οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας που επωφελούνται είναι οι: NextEra Energy (μεγαλύτερη αμερικανική ανανεώσιμη εταιρεία κοινής ωφέλειας), EDP (πάνω από το 30% της ανανεώσιμης ικανότητας στις ΗΠΑ), RWE (περίπου 40% της ανανεώσιμης ικανότητας στις ΗΠΑ) και Brookfield Renewable Partners (περίπου 20% της ανανεώσιμης ικανότητας στις ΗΠΑ).
Η υποδομή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ πρέπει επίσης να επεκταθεί και πρέπει να γίνει πιο έξυπνη για να καλύψει ένα αυξανόμενο μερίδιο διαλείπουσας αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο σύστημα ισχύος.
Έτσι, οι αμερικανικές ηλεκτρικές εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως CMS Energy και Eversource, επωφελούνται.


gredit3.13

Δείκτες

Ο MSCI World κέρδισε 2,4%, καθώς το συναίσθημα ρίσκου υποστηρίχθηκε από τις προσδοκίες ότι ένα ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο στις ΗΠΑ θα επιταχύνει τα μέτρα τόνωσης.
Ο MSCI World Energy σημείωσε άνοδο 9,0% με κέρδη από τις ενεργειακές μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπης τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τη συνεχιζόμενη εναλλαγή κεφαλαίων σε υποτιμημένους τομείς.
Ο MSCI World Utilities ακολουθούσε ελαφρώς το MSCI World, καθώς κέρδισε το 2% από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (κυριαρχούσαν από ανανεώσιμες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας), ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (κυρίως ελεγχόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) υποχώρησαν.
Ο δείκτης S&P Clean Energy σημείωσε άνοδο 18% μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.


Gredit2.13



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης