Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα νέα lockdowns καθυστερούν την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων το πρώτο εξάμηνο του 2021

Τα νέα lockdowns καθυστερούν την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων το πρώτο εξάμηνο του 2021

Συνεχίζονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα

 

Τα νέα lockdowns που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να περιορίσουν τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, επιβάρυναν τις πωλήσεις καυσίμων, αποδυναμώνοντας την προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται τώρα υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς, σύμφωνα με τον δείκτη αυστηρότητας της Οξφόρδης, ο οποίος αξιολογεί στοιχεία όπως η απαγόρευση ταξιδιών και το κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας.
Το νέο εθνικό lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η γερμανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, επέκτεινε το δικό της αυστηρό lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και η Ιταλία επέκτεινε στις 15 Ιανουαρίου απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 20 περιφερειών.

Ως αποτέλεσμα, η κίνηση στο Λονδίνο, τη Ρώμη και το Βερολίνο μειώθηκε απότομα στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters από την εταιρεία τεχνολογίας τοποθεσίας TomTom.
Οι αυστηροί περιορισμοί στην κοινωνικοποίηση και τις επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στην Καλιφόρνια, την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες αγορές οδήγησης στον κόσμο. Η οδήγηση σε ολόκληρη την πολιτεία μειώθηκε κατά 15% σε σχέση με τον αρχικό όγκο στις 13 Ιανουαρίου πέρυσι,σύμφωνα με την Apple Mobility Trends, ενώ η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών μειώθηκε περισσότερο από 60%.

Κυκλοφορία οχημάτων

Η οδική κυκλοφορία στο Σαν Φρανσίσκο παρέμεινε συγκρατημένη, σύμφωνα με τα στοιχεία του TomTom και η κινητικότητα στη Νέα Υόρκη μειώθηκε απότομα μετά την εμφάνιση ορισμένων ενδείξεων ανάκαμψης στα τέλη του περασμένου έτους.
Αυτές οι τάσεις είναι απίθανο να αντιστραφούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε η BCA Research και η πανδημία θα παραμείνει βασική πρόκληση για τη ζήτηση καυσίμων το 2021, αν και σε μικρότερο βαθμό από την περασμένη άνοιξη. Οι πιο επιθετικοί αποκλεισμοί επιβαρύνουν ήδη τις πωλήσεις καυσίμων, που σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσες πωλήσεις ανά πρατήριο καυσίμων στη Βρετανία είναι 21% χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία η έκθεση αποδίδει στις χαμηλές πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν στα 94,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σχεδόν 6% χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Η υπηρεσία προέβλεψε τον Δεκέμβριο ότι η ζήτηση θα παρέμενε στο ίδιο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εν μέσω ανανεωμένων περιορισμών, τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, ο συνολικός όγκος των προϊόντων πετρελαίου που διακινήθηκαν στην εγχώρια αγορά - ένδειξη για την κατανάλωση - μειώθηκε σχεδόν 12% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαχείρισης Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ).

Η παρεχόμενη βενζίνη μειώθηκε σχεδόν κατά 8% τόσο χρόνο με το χρόνο όσο και από την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΕΙΑ εκτιμά ότι η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε στα 8,09 εκατομμύρια bpd το 2020, από 9,31 εκατομμύρια bpd το προηγούμενο έτος. Έχει προβλέψει ότι η ζήτηση βενζίνης θα ανακάμψει ελαφρά στα 8,76 εκατομμύρια bpd το 2021.

Προβλέψεις

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι οι ενημερωμένες προοπτικές του ισοζυγίου της αγοράς του πρώτου τριμήνου έχουν εξασθενίσει, λόγω των ανανεωμένων lockdowns. Ο ΟΠΕΚ δήλωσε επίσης ότι η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του ιού και η μείωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων θέτει περισσότερους αρνητικούς κινδύνους στις αγορές πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του 2021, αναγκάζοντας τα περισσότερα μέλη να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή ενώ η Σαουδική Αραβία προσέφερε μια μεγάλη εθελοντική περικοπή. «Η προληπτική κίνηση του Βασιλείου μας δείχνει την επιθυμία να υπερασπιστούμε τις τιμές και να υποστηρίξουμε την αγορά πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών λόγω της ζήτησης και των εκτεταμένων περιορισμών κινητικότητας στην Ευρώπη», ανέφεραν οι αναλυτές της UBS, προβλέποντας μια ανάκαμψη μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2021 καθώς θα έχουν προχωρήσει τα προγράμματα εμβολιασμού.

Περιορισμοί

Η Κίνα εισήγαγε επίσης περισσότερους περιορισμούς κοντά στο Πεκίνο. Το Shijiazhuang, η πρωτεύουσα της επαρχίας Hebei της Κίνας, απαγόρευσε σε όλους τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη ως μέρος των περιοχών που σχετίζονται με το COVID, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης.

Οι νέοι περιορισμοί πάγωσαν την κυκλοφορία στο Shijiazhuang, σύμφωνα με στοιχεία του TomTom. Ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή σε πολλές χώρες, με το Apple Mobility Trends να δείχνει ότι η οδήγηση στη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και την Αυστραλία έχει ξεπεράσει τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Η ανάκαμψη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στο Ντουμπάι, η οδήγηση μειώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά την περασμένη εβδομάδα ήταν 300% πάνω από τα αρχικά επίπεδα λόγω αύξησης του τουρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης