Περιβάλλον

«Σανίδα σωτηρίας» για το περιβάλλον οι ΑΠΕ

«Σανίδα σωτηρίας» για το περιβάλλον οι ΑΠΕ
Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2005, παράγοντας το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Η μετάβαση της Ευρώπης από την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές έχει μειώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές αερίων, ένα απο τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).


Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2005, παράγοντας της τάξεως του 34% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, σε σύγκριση με το 38% που παράγεται από ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Η μετάβαση της ΕΕ από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα σε πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή από το 2005 έχει «μειώσει σημαντικά» τις εκπομπές, ενώ παράλληλα αποφέρει «σαφείς βελτιώσεις» σε βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, ανέφερε ο ΕΟΠ, σε μελέτη για την ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν την οξίνιση του εδάφους, τον ευτροφισμό - όπου το γλυκό νερό υπερφορτώνεται με θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας άνθηση φυκών και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου - και ο σχηματισμός σωματιδιακής ύλης, ένας τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συνδέεται με 379.000 θανάτους στην Ευρώπη.

"Αντικαθιστώντας τα περισσότερα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ παρέχει πολλές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο ΕΟΠ.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ο οργανισμός μελέτησε 16 μεθόδους παραγωγής ενέργειας, εκ των οποίων ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
"Η παραγωγή άνθρακα έχει μακράν την υψηλότερη ένταση αντίκτυπου συνολικά, οδηγώντας στις περισσότερες επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες που εξετάσαμε και σε όλα τα χρόνια", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΕΟΠ στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος Mihai Tomescu. 

Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν έχουν καμία επίπτωση. Η παραγωγή ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την οικοτοξικότητα των γλυκών υδάτων, ενώ η ενέργεια της βιομάζας σχετίζεται με την κατοχή της γης και τον σχηματισμό σωματιδίων, αν και μια μικρή ποσότητα σε σύγκριση με εκείνη που παράγεται από τον άνθρακα, ανέφερε ο ΕΟΠ.

Η επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών στην ΕΕ θα απαιτήσει μια ακόμη ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, απαιτώντας έναν τομέα ισχύος με βάση το 70% στις ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Δεδομένης αυτής της αναμενόμενης ανάπτυξης, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο ΕΟΠ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης