«Πρωτιά» της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή το 2020

«Πρωτιά» της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή το 2020
Η Γερμανία παρήγαγε την μεγαλύτερη ποσότητα αιολικής ενέργειας

Την μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχαν τα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη το 2020, σύμφωνα με νέα ανάλυση της EnAppSys. Πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξης του 15% με αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2019.

Στο σύνολό τους, οι ΑΠΕ παρέδωσαν το 41% ​​της ευρωπαϊκής ενέργειας πέρυσι, η πυρηνική ενέργεια το 25% και τα ορυκτά καύσιμα το 33%.


Τα μερίδια των χωρών

Η Γερμανία παρήγαγε την μεγαλύτερη ποσότητα αιολικής ενέργειας με την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σουηδία να βασίζονται επίσης σε σημαντικούς όγκους από τον κλάδο, ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο διευθυντής της EnAppSys, Jean-Paul Harreman, δήλωσε: «Εν μέσω της παγκόσμιας προσπάθειας μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα αιολικά πάρκα ως ένα ολοένα και πιο ζωτικό στοιχείο του συνολικού συνδυασμού ενέργειας. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε πολύ έντονα στα δεδομένα του 2020 και είναι πιθανό να γίνει πιο έντονη τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατά 12% στην παραγωγή».

65.jpg


Διαφορετικά αποτελέσματα

Όπως σημειώνει ο διευθυντής της EnAppSys, «έχουν υπάρξει διαφορές στις μορφές ζήτησης σε όλη την πανδημία από τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των διαφορετικών στρατηγικών που υιοθέτησαν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Covid-19. Τον Φεβρουάριο, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν παρόμοια σχήματα και επίπεδα, ενώ στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, η Γερμανία είχε σημαντικά υψηλότερες κορυφές και χαμηλότερες κοιλότητες από τη Γαλλία σε σχέση με τους μέσους όρους τους. Προχωρώντας στο 4ο τρίμηνο, η ζήτηση στη Γερμανία μειώθηκε πιο έντονα από αυτήν στη Γαλλία, καθώς το γερμανικό lockdown έγινε πιο αυστηρό».


Οι εκτενείς αναφορές του ΙΕΑ

Η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει το 80% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία με την ηλιακή ενέργεια να οδηγεί την κούρσα επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στο ετήσιο World Energy Outlook 2020 ο οργανισμός αναφέρει ότι ο συνδυασμός πράσινης ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 30% το 2030 από 8% το 2019, αναφέρει η έκθεση με την ενέργεια από φωτοβολταϊκά να αυξάνεται κατά μέσο όρο 12% ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης