Τελευταία Νέα

Συστάσεις του ΙΕΑ για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου στον πετρελαϊκό τομέα

Συστάσεις του ΙΕΑ για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου στον πετρελαϊκό τομέα
Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εξέπεμψαν πάνω από 70 εκατ. τόνους μεθανίου το 2019

Οι παγκόσμιες εκπομπές του ισχυρού μεθανίου αερίου θερμοκηπίου από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 10% το 2020, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής σε αντίθεση με τη συντονισμένη δράση για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Πέρυσι, οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εξέπεμψαν πάνω από 70 εκατ. τόνους μεθανίου, ή περίπου 10% λιγότερο από ό, τι το 2019, δήλωσε ο IEA, ο οποίος βοηθά τις κυβερνήσεις να καθορίσουν την ενεργειακή πολιτική.

«Μεγάλο μέρος της μείωσης των εκπομπών μεθανίου το 2020 δεν συνέβη επειδή οι εταιρείες έδιναν μεγαλύτερη προσοχή για να αποφύγουν τις διαρροές μεθανίου από τις δραστηριότητές τους, αλλά απλώς και μόνο επειδή παρήγαγαν λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Υπάρχει σαφώς ο κίνδυνος αυτή η πτωτική τάση να αντιστραφεί από την αύξηση της παραγωγής για να τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

32222.JPG


Η σωστή κατεύθυνση

Στο Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΙΕΑ, οι εκπομπές μεθανίου στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 50 εκατομμύρια τόνους έως το 2025 και κάτω από 25 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Δημόσιες εταιρείες ενέργειας και ορισμένες εθνικές εταιρείες πετρελαίου είναι μέλη της πρωτοβουλίας για το κλίμα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει θέσει στόχους μείωσης μεθανίου. «Εκτιμούμε ότι περίπου το 10% των διαρροών το 2020 θα μπορούσε να αποφευχθεί χωρίς καθαρό κόστος», δήλωσε ο IEA.

Σε απόλυτους όρους, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης