Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Πορτογαλίας - Το χρονοδιάγραμμα

Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της Πορτογαλίας - Το χρονοδιάγραμμα
Η Πορτογαλία θα γίνει η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξαλείψει πλήρως τον άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Ένα μόνο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη, το Pego βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός λειτουργίας στην Πορτογαλία, καθώς τα μεσάνυχτα της 14ης Ιανουαρίου «έσβησε» το λιγνιτικό εργοστάσιο Sines.

Όπως αναμεταδίδει το euractiv, το Pego έχει ήδη προγραμματιστεί να κλείσει τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όταν αυτό συμβεί, η Πορτογαλία θα γίνει η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που θα εξαλείψει πλήρως τον άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας τα βήματα του Βελγίου (2016), της Αυστρίας και της Σουηδίας (2020), σύμφωνα με την περιβαλλοντική ΜΚΟ Europe Beyond Coal.

Οι ανακοινώσεις των αποσύρσεων

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020, έγινε γνωστή από την πορτογαλική ενεργειακή εταιρεία EDP, η απόφασή της να βάλει λουκέτο στο Sines που είχε εγκατεστημένη ισχύ 1.296 MW. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, προκειμένου να παρθεί εν τέλει η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο αρχικός προγραμματισμός πρόεβλεπε τερματισμό της λειτουργίας του εργοστασίου το 2030. Στη συνέχεια αποφασίστηκε για το 2023, αλλά έγινε φέτος. Αυτό από μόνο του δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της χώρας για επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

«Ανάγνωση»

Η απόφαση της EDP να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων «είναι μια φυσική συνέπεια  της ενεργειακής μετάβασης και των Ευρωπαϊκών στόχων περί ανθρακικής ουδετερότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο ΕΣΕΚ της χώρας», δήλωσε στέλεχος της εταιρίας.

Εκτός από την Πορτογαλία, πέντε ακόμη ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να εξαλείψουν τελείως τις λιγνιτικές μονάδες από το ενεργειακό τους μείγμα έως το 2025. Η Γαλλία (2022), Σλοβακία (2023), Ηνωμένο Βασίλειο (2024), Ιρλανδία (2025) και Ιταλία (2025), σύμφωνα με την Europe Beyond Coal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης