Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έτος ηλιακής ενέργειας το 2020 για το Ηνωμένο Βασίλειο - Αύξηση ισχύος κατά 500 MW

Έτος ηλιακής ενέργειας το 2020 για το Ηνωμένο Βασίλειο - Αύξηση ισχύος κατά 500 MW

Στα 545 MW έφτασε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της Solar Energy UK, αύξηση κατά 27% από έτος σε έτος σε σύγκριση με το 2019.

Οι νέες προσθήκες χωρητικότητας αύξησαν την αθροιστική εγκατεστημένη χωρητικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στα 13,9 GW στα τέλη του περασμένου έτους, σχεδόν 500 ΜW υψηλότερη από τα υπάρχοντα στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την κυβέρνηση, δήλωσε η ένωση.

Μάλιστα, περίπου το 60% της νέας ισχύος για το 2020 από φωτοβολταϊκά συστήματα σε μεγάλες εκτάσεις στο βουνό, ενώ τα το υπόλοιπο από εμπορικά και βιομηχανικά και οικιακά τμήματα στον τελευταίο όροφο.

Το ρεκόρ του 2020

Τον Απρίλιο του 2020, η ηλιακή ενέργεια σημείωσε νέο ρεκόρ παραγωγής αιχμής 9,68 GW, ενώ τον Μάιο του 2020 η ηλιακή ενέργεια προμήθευε το 11% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Solar Energy UK, Chris Hewett, δήλωσε: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση συμμετέχει στην κατανόηση της δύναμης της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω μορφή ΑΠΕ θα δώσει στους πολίτες της χώρας την ευκαιρία να επωφεληθούν από καθαρή, φθηνή ενέργεια για τα σπίτια και την τεχνολογία τους, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα».

Η δέσμευση άνθρακα

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) περιλαμβάνει την εξαγωγή των εκπομπών από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια, τη συμπύκνωσή τους και στη συνέχεια την άντληση του προκύπτοντος διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειες μονάδες.

Μάλιστα, η Μ. Βρετανία θεωρείται ότι είναι σε θέση να αναπτύξει και να χειριστεί μια τέτοια τεχνολογία, δεδομένου των πολλών εξαντλημένων πετρελαιοπηγών της Βόρειας Θάλασσας, όπου αυτό το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί και να αποθηκευτεί.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη δεσμεύσει ένα δισεκατομμύριο λίρες από δημόσιους πόρους προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεσσάρων μεγάλων προγραμμάτων CCS στη Μ. Βρετανία έως το 2030 ως μέρος του σχεδίου του για μια «πράσινη βιομηχανική επανάσταση».

Ο στόχος είναι να καταστεί το Ηνωμένο Βασίλειο «παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης» και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης