Ενέργεια

Δεν βάζουν φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Δεν βάζουν φρένο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Το Ιράν έχει επιτύχει ρεκόρ σε εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zanganeh

Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν συνεχίζει να στέκεται στα πόδια του και να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο στον κλάδο του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 600.000 με 700.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο.

Ενδεικτική αναφορά έκανε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Zanganeh λέγοντας ότι: «Είμαστε ζωντανοί και εργαζόμαστε με περισσότερη ελπίδα για την οικοδόμηση της χώρας. Ο εχθρός και ο Trump ήθελαν να πεθάνουμε, οι εξαγωγές μας να φτάσουν στο μηδέν.Ωστόσο, καταγράψαμε το υψηλότερο ρεκόρ εξαγωγών στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου κατά την περίοδο εμπάργκο»

Όπως είναι γνωστό, ο Donald Trump είχε εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018 και επέβαλε κυρώσεις στον ιρανικό ενεργειακό και τραπεζικό τομέα. Εκτιμάται ότι το Ιράν εξάγει λιγότερα από 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε σύγκριση με την κορυφή των 2,8 εκατομμυρίων bpd το 2018.


Η αναφορά Biden


Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden είπε ότι αν το Ιράν επανέλθει στην αυστηρή συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία - σύμφωνα με την οποία περιορίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις - οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το κάνουν επίσης.

Ωστόσο, δύο από τους κορυφαίους υποψηφίους εθνικής ασφάλειας του Biden δήλωσαν την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πολύ από τη λήψη απόφασης για την επανένταξη της συμφωνίας.Το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, αν και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως το αργό, υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο, όπου ο τελικός αγοραστής είναι το διυλιστήριο, άλλα προϊόντα μπορούν να βρουν το δρόμο τους σε δυνητικά χιλιάδες βιομηχανικούς ή οικιακούς αγοραστές μικρής κλίμακας, καθιστώντας τους δύσκολο να εντοπιστούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης