Το πρωτοπόρο πρόγραμμα της Δανίας για την ανακύκλωση ανεμογεννητριών

Το πρωτοπόρο πρόγραμμα της Δανίας για την ανακύκλωση ανεμογεννητριών
Το τριετές πρόγραμμα «DecomBlades» θα διερευνήσει και θα αναπτύξει λύσεις για την ανακύκλωση του σύνθετου υλικού σε πτερύγια ανεμογεννητριών

Χρηματοδότηση από την Innovation Fund της Δανίας έλαβε μια κοινοπραξία (συμπεριλαμβάνεται και η Orsted) για την ανάπτυξη τεχνικών ανακύκλωσης λεπίδων ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, το τριετές πρόγραμμα «DecomBlades» θα διερευνήσει και θα αναπτύξει λύσεις για την ανακύκλωση του σύνθετου υλικού σε πτερύγια ανεμογεννητριών.


Το έργο επικεντρώνεται σε τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες:

1.τεμαχισμός πτερυγίων ανεμογεννητριών έτσι ώστε το υλικό να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά προϊόντα και διαδικασίες

2.χρήση τεμαχισμένου υλικού λεπίδων στην παραγωγή τσιμέντου

3.μια μέθοδος διαχωρισμού του σύνθετου υλικού σε υψηλές θερμοκρασίες, επίσης γνωστή ως πυρόλυση.

Οι υπόλοιποι «παίκτες» της κοινοπραξίας

Τα άλλα εννέα μέλη της κοινοπραξίας είναι η LM Wind Power (GE Renewable Energy), η Vestas Wind Systems, η Siemens Gamesa, ο βιομηχανικός εξοπλισμός FLSmidth, η Makeen Power, η HJHansen Recycling, το Energy Cluster Denmark (ECD), το University of Southern Denmark (SDU) και το Technical University της Δανίας (DTU).

Όπως σημειώνεται, περίπου το 85-95% μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά η οικονομική ανακύκλωση σύνθετων υλικών παραμένει μια πρόκληση.

Ανεύρεση λύσης

Ο ανώτερος διευθυντής της LM Wind Power,, John Korsgaard, δήλωσε: «Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει δεσμευτεί να βρει έναν βιώσιμο τρόπο για την απόρριψη αυτών των παροπλισμένων πτερυγίων ανεμογεννητριών σε σχέση με το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος και απλά δεν έχουμε ακόμη λύσεις που να πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια.

Για να δημιουργήσουμε βιώσιμες οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών, είναι σημαντικό τα σύνθετα υλικά από τις λεπίδες να μπορούν να ενσωματωθούν σε παρόμοιες ροές πόρων και να υποστούν επεξεργασία στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Και κατέληξε δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας, λέγοντας ότι: «η επένδυση και η δέσμευση αυτής της κοινοπραξίας αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών ανακύκλωσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης