Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Refinitiv: Η αξία των παγκόσμιων αγορών άνθρακα αυξήθηκε στα 277 δισ. δολ. το 2020

Refinitiv: Η αξία των παγκόσμιων αγορών άνθρακα αυξήθηκε στα 277 δισ. δολ. το 2020

 Άνοδος της αγοράς 20% με πρωταγωνιστή την Ευρώπη

 

Η συνολική αξία των παγκόσμιων αγορών άνθρακα αυξήθηκε κατά 20% πέρυσι το 2020 σε ρεκόρ 229 δισεκατομμυρίων ευρώ σχετικά με την αναμενόμενη σύσφιξη των ανώτατων ορίων εκπομπών, σύμφωνα με έρευνα της Refinitiv την Τετάρτη 27/1/2021.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της αξίας προήλθε από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS), το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αξίας και μεγάλο μέρος του όγκου διαπραγμάτευσης το 2020, σύμφωνα με τo ετήσιo Refinitiv Carbon Market Year in Review.
Οι προσδοκίες για έναν πιο φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα το 2030 ήταν ένας παράγοντας στήριξης του άνθρακα πέρυσι. «Μπορεί να φαίνεται αντίθετο ότι σε ένα χρόνο που οι εκπομπές μειώθηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας, οι τιμές του άνθρακα και η παγκόσμια αξία της αγοράς σημείωσαν νέα ρεκόρ», δήλωσε ο Hæge Fjellheim, επικεφαλής της έρευνας άνθρακα στο Refinitiv.

Άνοδος τιμών και όγκων

«Οι μεγάλες αγορές άνθρακα είδαν τις τιμές και τους όγκους να αυξάνονται με την αναμενόμενη σύσφιξη των ανώτατων ορίων εκπομπών λόγω πιο φιλόδοξων κλιματικών στόχων στο μέλλον», πρόσθεσε ο Fjellheim.
Τα συστήματα εμπορίας εκπομπών ή οι αγορές άνθρακα είναι εργαλεία που βασίζονται στην αγορά και προορίζονται για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Βάζουν ένα όριο στο ποσό που μπορούν να εκπέμπουν οι χώρες ή οι εταιρείες και, εάν υπερβαίνουν αυτά τα όρια, μπορούν να αγοράσουν άδειες από άλλους. Οι δύο περιφερειακές αγορές άνθρακα στη Βόρεια Αμερική - η Western Climate Initiative και η Regional Greenhouse Gas Initiative - αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ και 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Refinitiv.
Δεν υπάρχει καμιά ώθηση προς ένα σύστημα ανώτατων ορίων και συναλλαγών σε εθνικό επίπεδο στο τρέχον Κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά η διοίκηση του Προέδρου Biden λαμβάνει άλλα μέτρα για τη μείωση του άνθρακα σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε κανόνες για το εθνικό ETS της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο του 2020, μετά τη δέσμευση του Προέδρου Xi Jinping τον Σεπτέμβριο να εντείνει τους στόχους μείωσης των εκπομπών των μεγαλύτερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης