Περιβάλλον

Birol (IEA): Οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Birol (IEA): Οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από αναδυόμενες οικονομίες δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

 

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατη χωρίς επενδύσεις στη μετάβαση καθαρής ενέργειας των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε την Τετάρτη 27/1/2021 ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Fatih Birol.

Ο Birol, ο οποίος είναι επικεφαλής του ενεργειακού φύλακα με έδρα το Παρίσι, δήλωσε σε μια εικονική συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών προέρχονται από αναδυόμενες οικονομίες και σχεδόν όλη η ανάπτυξη θα προέλθει από αυτά, τα επόμενα 30 χρόνια.
«Αν ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές, εάν ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο ... δεν υπάρχει τρόπος χωρίς να επιταχυνθεί η επένδυση καθαρής ενέργειας σε αναδυόμενες χώρες, μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο " σημείωσε. «Όταν εξετάζουμε τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε αναδυόμενες χώρες, πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε επί τρία. Όταν κοιτάζω τους αριθμούς, δεν βλέπω μεγάλο άλμα στην διάθεση των επενδυτών », πρόσθεσε. Η αντιμετώπιση πρόσφατων επενδύσεων σε έργα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας αποτελεί επίσης προτεραιότητα, δήλωσε ο Birol.
Ο IEA σκοπεύει να δημοσιεύσει τον Μάιο έναν πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για ολόκληρο τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα που θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Στόχος του είναι να αποτελέσει πρωτοπόρο για μια σύνοδο κορυφής στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο με στόχο την εκπόνηση παγκόσμιων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης