Τελευταία Νέα

Μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ για υπεράκτια αιολικά - Ποιοί μεγάλοι εξετάζουν επενδύσεις

Μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ για υπεράκτια αιολικά - Ποιοί μεγάλοι εξετάζουν επενδύσεις
Σε συνεργασία με Νορβηγούς εμπειρογνώμονες η μελέτη - Σημαντικό ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών
Με στόχο τη διαμόρφωση ειδικού νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τις επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στη χρηματοδότηση μελέτης που θα εκπονηθεί από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την ΕΛΕΤΑΕΝ, σε συνεργασία με Νορβηγούς εμπειρογνώμονες.
Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Ταμείο Διμερών Σχέσεων ΕΟΧ 2014 -2021» και θα αφορά τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και αναλυτικής πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Μάλιστα προβλέπεται συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Νορβηγούς εμπειρογνώμονες για την συγκριτική ανάλυση των νομοθετικών πλαισίων για θαλάσσια αιολικά πάρκα με έμφαση στα πλωτά.
Η μελέτη θα προτείνει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική νομοθεσία, για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, καθώς εκτιμάται ότι είναι ένας τομέας που θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον πρέσβη της Νορβηγίας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Νορβηγική εταιρεία Equinor, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και πρότεινε την ανάπτυξη έργου στις Κυκλάδες μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου.
Επίσης ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχει εκδηλωθεί από την εταιρεία Copenhagen Offshore Partners από τη Δανία.
Η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και χωροθέτηση, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παίκτες που αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν offshore αιολικά πάρκα στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται τόσο για ελληνικές όσο και ξένες εταιρείες. Στο παρελθόν, αιτήσεις για offshore αιολικά πάρκα είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον όμιλο Κοπελούζου, καθώς και η RF Energy.
Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον περιλαμβάνονται θαλάσσια έκταση στα ανοιχτά της Νέας Μάκρης, το Θρακικό πέλαγος, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο.
Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχουν εκδηλώσει επίσης η πορτογαλική Principle Power και η γερμανική θυγατρική της EON Innogy.

ΕΝTSO-E: Τι προτάσσει στο υπόμνημα

Εν τω μεταξύ, ο ENTSO-E, ο ευρωπαϊκός φορέα των Διαχειριστών ηλεκτρισμού, σε υπόμνημά του για τα θαλάσσια αιολικά θέτει ως υπαριθμόν ένα ζήτημα την επίλυση των τεχνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα των υπεράκτιων συστημάτων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC).

Η ανάγκη για διαλειτουργικότητα προέρχεται από την ποικιλία των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός μεγάλου αριθμού μετατροπέων που παραδίδονται από διάφορους κατασκευαστές και κατά συνέπεια βασίζονται σε μια ποικιλία τεχνολογιών.
Ο ENTSO E αναγνωρίζει ότι στο κλάδο πρέπει να αναπτυχθούν πολλαπλά τερματικά, να δραστηριοποιηθούν πολλαπλοί προμηθευτές κλπ, τονίζει όμως ότι για να επιτευχθεί αυτό και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα των συστημάτων, όπως γίνεται και στα χερσαία δίκτυα HVDC.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι οι και οι κατασκευαστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι απαιτείται αμοιβαία προσπάθεια για την επίτευξη των κατάλληλων προδιαγραφών των εξαρτημάτων του συστήματος στη φάση σχεδιασμού, για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ελλείψεις και τα εμπόδια για μια αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική διασυνδεδεμένη υπεράκτια υποδομή δικτύου.
Οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς δεν μπορούν να συντάξουν λεπτομερείς προδιαγραφές χωρίς να γνωρίζουν τα ειδικά χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των διαφόρων συστημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση ή/και μία συμφωνία μεταξύ των Διαχειριστών και των κατασκευαστών σχετικά με το κατάλληλες προδιαγραφές που θα επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων για τα θαλάσσια αιολικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης