Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έλλειμμα 292 εκατ για τον ΕΛΑΠΕ το 2020 - Οι παραδοχές και τα ρίσκα για το πλεόνασμα

Έλλειμμα 292 εκατ για τον ΕΛΑΠΕ το 2020 - Οι παραδοχές και τα ρίσκα για το πλεόνασμα
Ποιές είναι οι παραδοχές και τα ρίσκα για την επίτευξη του στόχου του 2021
Με έλλειμα ύψους 292,84 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος του 2021 και μετά την πλήρη εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του, που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Λογαριασμός θα είναι πλεονασματικός κατά 25,6 εκατ. ευρώ.
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ωστόσο, απαιτείται να νομοθετηθεί η αύξηση, στο 78%, του ποσοστού των εσόδων από δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ενώ εκτιμάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το κόστος του CO2 θα έχουν θετική επίδραση στα έσοδα του Λογαριασμού.

Ρίσκο η ενεργοποίηση για τις ρήτρες CO2

Βεβαίως η αύξηση του κόστους των ρύπων επιβαρύνει τις τιμές του ρεύματος και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες ρύπων που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια των τελικών καταναλωτών όλων των προμηθευτών.
Η ΔΕΗ πάντως, που έχει ενσωματώσει ρήτρες ρύπων στο σύνολο των τιμολογίων της από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι αποφασισμένη να μην τις ενεργοποιήσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, ενώ πρόθεση της είναι να συνεχίσει την ίδια πολιτική και για το υπόλοιπο του έτους.
Όσο δε για την ενεργοβόρο βιομηχανία που το κόστος των ρύπων αποτελεί διακριτή χρέωση με βάση το αποτύπωμα τη ΔΕΗ, και για την οποία οποιαδήποτε αύξηση του κόστους του ρεύματος σημαίνει σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη των τιμών των ρύπων της αντιστάθμισης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η τιμή του CO2 κατά μέσο όρο το 2021 θα φθάσει στα 39,24 ευρώ/τόνο και το 2022 στα 46,24 ευρώ/τόνο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ για τιμή CO2 στα 32 ευρώ/τόνο είναι μάλλον μετριοπαθής.

To έλλειμμα ΕΛΑΠΕ ξέφυγε παρά τα μέτρα

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μεγέθη που διαμορφώνουν την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ πρέπει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα των 25,6 εκατ ευρώ προκύπτει με βάση τον υπολογισμό ότι το πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης θα εισφέρει έσοδα ύψους 92 εκατ. ευρώ, ενώ το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στην έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού ηλεκτρικής θα εισφέρει 25 εκατ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εκροών του Λογαριασμού για το 2021 υπολογίζονται σε 1737,46 εκατ ευρώ, ενώ η έκτακτη εισφορά στο στα φωτοβολταικά των στεγών υπολογίζεται ότι θα εισφέρει 11,5 εκατ ευρώ, η έκτακτη εισφορά στις μονάδες ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ 80,71 εκατ ευρώ.
Επίσης για τον υπολογισμό της εισροής του ΕΤΜΕΑΡ διασυνδεδεμένου συστήματος στον Ιούνιο 2021 συμπεριλαμβάνεται το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ που θα προκύψει μετά τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020, 95 και 80 εκατ. € αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το έτος 2021 λαμβάνεται ως 53 €/MWh, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης, το ύψος των οποίων όπως επισημαίνει ο ΔΑΠΕΕΠ δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Εξάλλου το έλλειμμα των 292 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 προκύπτει, παρά το ότι στην εισροή των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου το Δεκέμβριο του 2020 συμπεριλαμβάνεται πρόσθετο έσοδο 65,87 εκατ. ευρώ, λόγω μεταβολής του ποσοστού που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ από 65% σε 78%, για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020.

Επίσης στο σύνολο των Εισροών του 2020 συμπεριλαμβάνονται πρόσθετο έσοδο 6 εκατ. €, από το Τέλος Διατήρησης Αδειών Παραγωγής ΑΠΕ και 7,355 εκατ. € από το Ειδικό Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας για το 2020.


Δείτε ΕΔΩ το Μηναίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ


www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης