Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ρίσκο του Ιανουαρίου απορροφάται στην αγορά φυσικού αερίου

Το ρίσκο του Ιανουαρίου απορροφάται στην αγορά φυσικού αερίου
Πως κινδύνευσαν να πέσουν κάτω από 25% τα αποθέματα και γιατί πέφτουν τώρα τα premia
Σε αποκλιμάκωση οδηγούνται οι τιμές spot του φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης μετά τα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος που επηρέασαν τις τιμές αερίου και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο αναλυτών ICIS οι μαζικές απολήψεις αερίου από τις αποθήκες που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, τείνουν προς το τέλος τους, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειώνονται τόσο στο γαλλικό, όσο και στο ολλανδικό hub.
Συγκεκριμένα οι τιμές PEG, δηλαδή οι τιμές του γαλλικού hub για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου έχουν φθάσει στα 20,570 ευρώ/MWh, όσο περίπου και στο αντίστοιχο hub της Ολλανδίας, με τις τιμές ΤΤF Φεβρουαρίου στα 20,572 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι οι τιμές TTF αποτελούν τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη.
Η αρχική  αύξηση των τιμών οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ώρα η προσφορά αερίου ήταν σχετικά περιορισμένη.
Αντιστοίχως η αποκλιμάκωση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι οι προβλέψεις τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο δείχνουν φυσιολογικές για την εποχή κλιματολογικές συνθήκες.
Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα μετριάσει τις απολήψεις αερίου από τις γαλλικές αποθήκες μέχρι το τέλος της χειμερινής σαιζόν και θα επιβραδύνει τη μείωση των αποθεμάτων.

Οι απολήψεις μειώνονται, τα premium πέφτουν


Ήδη στις 19 Ιανουαρίου το premium στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του PEG για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου είχε πέσει κάτω από το αντίστοιχο premium του προηγούμενου έτους, ενώ και το premium για τα συμβόλαια του καλοκαιριού 2021 έχει μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ, των 9,225 ευρώ/MWh που είχε καταγράψει στις 12 Ιανουαρίου. Ακόμα πάντως παραμένει πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του περασμένου χρόνου.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η περσινή χρονιά επηρεάστηκε από τη μείωση της ζήτησης λόγω του COVID19 αλλά και των εξαιρετικά ήπιων κλιματολογικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη.
Οι πολύ χαμηλές τιμές αερίου πέρυσι είχαν εξαιρετικά θετική επίδραση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού καθώς περιόρισαν σημαντικά το κόστος παραγωγής δημιουργώντας ένα μαξιλάρι για τις απώλειες που προκάλεσε το αρχικό σοκ του lockdown.
Αντιστοίχως φέτος με τιμές αερίου κοντά στα 20 ευρώ ωφελούνται οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου όπως η ΔΕΠΑ αλλά και η Μυτιληναίος που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, με την πρώτη να έχει επανέλθει υψηλότερα του 40% σύμφωνα με πληροφορίες.Μάλιστα οι δύο εταιρίες συνεργάζονται μέσω swap για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος. Παράλληλα υπάρχει ο Προμηθέας Gaz με τα συμβόλαια ρωσικού αερίου. Σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις δεδομένης και της μείωσης που παρατηρείται στο μείγμα παραγωγής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η συνεχής μείωση της διαφοράς μεταξύ της SPOT τιμής και της τιμής των προθεσμιακών συμβολαίων ήταν αποτέλεσμα τον περιορισμό των απολήψεων αερίου και τη μείωση κατά 50% του ρυθμού πτώσης των γαλλικών αποθεμάτων αερίου.

Aποφεύχθησαν προς το παρόν τα ρίσκα

Οι απολήψεις αερίου από τους αποθηκευτικούς χώρους στη Γαλλία έφθασαν κατά μέσον όρο τα 123 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα κατά την περίοδο από την 1η ως τις 20 Ιανουαρίου, έναντι 107 εκατ. κμ την ημέρα, την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Ο υψηλός ρυθμός απομείωσης των αποθεμάτων, αν συνεχιζόταν, έδειχνε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου οι αποθηκευτικοί χώροι θα έμεναν κάτω από το 25% του δυναμικού τους. Μία πτώση σε τέτοια επίπεδα, εν μέσω του χειμώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόβλημα εφοδιασμού αλλά και σε έκρηξη τιμών, που θα συμπαρέσυρε και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο στο διάστημα 21-31 Ιανουαρίου οι απολήψεις από τα αποθέματα έπεσαν στα 76 εκατ.κμ/ημέρα κατά μέσον όρον, επιβραδύνοντας κατά πολύ τον ρυθμό πτώσης των αποθεμάτων. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί ως το τέλος της σαιζόν, τότε η πληρότητα στις γαλλικές αποθήκες αερίου θα διαμορφωθεί σε παρεμφερή επίπεδα με αυτά του 2019 πριν τις ανατροπές που έφερε ο COVID.
Αντίθετα στις ΗΠΑ οι τιμές "τέσταραν" εκ νέου τα 3 δολ/mmbtu αλλά έκλεισαν στα 2,8 δολάρια. Αναμένονται θύελλες στην Β.Α. πλευρά των ΗΠΑ αλλά υπάρχει και υπερπροσφορά.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης