Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα παράταση .. και πολύμηνης διάρκειας για τα βιομηχανικά τιμολόγια

Νέα παράταση .. και πολύμηνης διάρκειας για τα βιομηχανικά τιμολόγια
Η λύση μιας μακρόσυρτης παράτασης φαίνεται ότι επιλέγεται για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαφορές των δύο μερών

Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και στη βιομηχανία για τα νέα διετή συμβόλαια προμήθειας στην Υψηλή Τάση, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα δοθεί νέα παράταση.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν (το «τελεσίγραφο» της ΔΕΗ λήγει στα τέλη του μήνα) είναι πλέον αποφασισμένο να δοθεί …τράτο για περαιτέρω διαβουλεύσεις, πιθανώς για αρκετούς μήνες. Κάποιοι μιλούν και για σενάριο ενός έτους.
Το ενεργειακό κόστος αποτελεί σήμερα το πιο «καυτό» θέμα στο ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης.
Στις διαπραγματεύσεις η ΔΕΗ ζητά νέες αυξημένες τιμές και θέτει περιοριστικούς όρους, καταργώντας τόσο τις χαμηλές χρεώσεις στη νυχτερινή ζώνη, οι οποίες αξιοποιούνται κυρίως από τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες, όσο και τις εκπτώσεις όγκου (25% σήμερα, συν 8% για ορισμένες βιομηχανίες) ενώ προτείνει και ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης.
Επίσης, εισάγει ρήτρα προσαύξησης συνδεδεμένη με το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης την οποία ωστόσο, όπως καταγγέλλει η βιομηχανία, ελέγχει και διαμορφώνει ως κυρίαρχος παίκτης της αγοράς η ΔΕΗ, γεγονός που δεν αποκλείεται να ανοίξει και τον δρόμο των προσφυγών. Οι προτάσεις της ΔΕΗ «μεταφράζονται» σε αυξήσεις τιμολογίων κατά 20%-40% για τη βιομηχανία, ανάλογα με το προφίλ της κάθε βιομηχανικής μονάδας.
Η βιομηχανία ζητά να συνεχιστεί η εφαρμογή των προηγούμενων συμβάσεων που έληξαν στο τέλος του 2020 και χαρακτηρίζει τους νέους όρους ως καταχρηστικούς.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν «πουλά κάτω του κόστους». Η φιλοσοφία και θέση της είναι, ότι οι αλλαγές της απηχούν τη νέα πραγματικότητα του target model.

Χειραγώγηση των τιμών καταγγέλλει η πλευρά της βιομηχανίας

Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα πολλών βιομηχανιών και καταγγέλλει ότι εν μέσω πανδημίας επιχειρείται η χειραγώγηση της αγοράς από όλους τους παραγωγούς, με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ολιγοπώλιο και ότι η ΡΑΕ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
Μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ μιλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε χθες, το σχέδιο ξεκίνησε με την αύξηση κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία «έσπρωξε» το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία.
Η τελευταία πράξη της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά, όπως καταγγέλλουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές, ολοκληρώνεται σήμερα με την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης. «Ως δικαιολογία επικαλούνται το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους. Και προκειμένου να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες, ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.

Το θέμα είναι κομβικό και προφανώς, επειδή οι στρεβλώσεις της αγοράς του target model είναι οι βασικοί παράγοντες του αδιεξόδου, η κυβέρνηση θα δώσει χρόνο ώστε να αναζητηθούν λύσεις.
Από την άλλη πλευρά η δέσμευση για ανταγωνιστικότερο κόστος στην βιομηχανία είναι δεδομένη και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αναζητήσει τεχνοκρατική λύση και όχι πολιτική.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης