Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Να παρέμβει η κυβέρνηση στην χειραγώγηση της αγοράς - Υπερδιπλάσιο της Ευρώπης το κόστος ρεύματος

ΕΒΙΚΕΝ: Να παρέμβει η κυβέρνηση στην χειραγώγηση της αγοράς - Υπερδιπλάσιο της Ευρώπης το κόστος ρεύματος
Υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη για την βιομηχανία

Την άμεση λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ, ώστε  να «συγκρατηθεί» το συνολικό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης στα 5 Ευρώ/Μwh για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και για να λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός, ζητεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι θέμα χρόνου το σβήσιμο και άλλων φουγάρων».

Με μια σκληρή ανακοίνωση, που συνδέει τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εφαρμογή του Target Model, με την απαίτηση της ΔΕΗ να επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών, η ΕΒΙΚΕΝ θέτει το υπουργείο Ενέργειας προ των ευθυνών του, σε ότι αφορά την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής παραγωγικής  βιομηχανίας. Μάλιστα ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι στιγμής η ΡΑΕ δεν έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση της απόφασης της για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φημολογείται, πως σύντομα θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση σε ΦΕΚ, επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ στην ανακοίνωση της, χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ΡΑΕ, για τη συγκράτηση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ σημειώνει ότι γίνεται έντονη προσπάθεια, να παρουσιασθεί ως εύλογο το κόστος των 10 Ευρώ/Μwh για τις υπηρεσίες παροχής ενέργειας εξισορρόπησης, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Σε αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ αναφερόμενη στην συμφωνία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την Κομισιόν για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό, «φημολογείται ότι η ΔΕΗ θα διαθέσει στους προμηθευτές ποσότητες ενέργειας με έκπτωση 10%». 

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα πάντα με την ΕΒΙΚΕΝ, στοχεύει στον «εξευμενισμό» των μη καθετοποιημένων προμηθευτών σχετικά με την επιχειρούμενη παγίωση της αύξησης του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης.

«Είναι ξεκάθαρο», συνεχίζει  η ανακοίνωση, «πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες.
Ξεκίνησε με την αύξηση κατά 20% των τιμολογίων στη Μέση Τάση (ΜΤ) από τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2019, η οποία «έσπρωξε» το σύνολο των παικτών της Μέσης Τάσης στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα, με τη σειρά τους, αυξάνουν αντιστοίχως τα τιμολόγια σε όλη τη βιομηχανία.  

Zητούμενο η κυβερνητική παρέμβαση

Η τελευταία πράξη της χειραγώγησης των τιμών στην αγορά ολοκληρώνεται σήμερα με την προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει τις ίδιες αυξήσεις και στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης.
Ως δικαιολογία επικαλούνται το υψηλό κόστος στην αγορά εξισορρόπησης, το οποίο οι ίδιοι προκαλούν με την στρατηγική προσφορών τους.

Ξεχνούν βέβαια, ότι με την ιδιότητά τους, ως παραγωγοί, είναι οι ίδιοι που εισπράττουν τα ποσά αυτά ως αμοιβή στην αγορά εξισορρόπησης και τα οποία πληρώνει το σύνολο της αγοράς, μεταξύ αυτών και οι μικροί προμηθευτές».

Κλείνοντας την ανακοίνωση της η ΕΒΙΚΕΝ, ζητεί την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να μην επιβληθούν αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια και να εξορθολογιστεί η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης και καλεί τη ΡΑΕ να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών ρυθμιστικών μέτρων με αναδρομική ισχύ. Μάλιστα αναγνωρίζει ως εύλογο κόστος των υπηρεσιών εξισορρόπησης τα 5 Ευρώ/Μwh, για όσο χρονικό διάστημα δεν συμμετέχει η Ζήτηση στην αγορά και λειτουργήσει ουσιαστικά ένας εποπτικός μηχανισμός.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης